Veelgestelde vragen

De medewerkers van Oogziekenhuis Zonnestraal helpen veel patiënten met het beantwoorden van vragen. We hebben de meest gestelde vragen van patiënten voor u op deze pagina gezet. Mocht uw vraag hier niet bijstaan, kunt u altijd contact met ons opnemen via 088 877 77 77, we helpen u graag!

Vragen over staar

Na de staaroperatie: ik weet de volgorde van mijn druppelschema niet meer?
Klik hier voor het druppelschema na een staaroperatie.Volg het voorschrift van de oogarts. Indien u vaker dan één keer per dag moet druppelen, verdeel de druppeltijden dan zoveel mogelijk over de hele dag (van opstaan tot slapen gaan).

Druppelen: hoe lang/hoeveel tijd moet ik tussen de verschillende druppels houden?
Als u meerdere soorten oogdruppels gebruikt, wacht dan bij voorkeur 5 minuten tussen de verschillende druppels (tellend vanaf het moment van druppelen).
Als u zowel oogdruppels als oogzalf gebruikt, doe dan eerst de druppels in uw oog en na 5 minuten de oogzalf.

Na de staaroperatie: wanneer mag ik:

 • Sauna: 2 weken na de operatie
 • Kapper 1 week na operatie
 • Haren wassen: vanaf 3 dagen na operatie
 • Stoombad nemen: 2 weken na operatie
 • Sporten: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant
 • Yoga: na 2 weken recreatief sporten, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant, bijvoorbeeld op uw hoofd staan is niet toegestaan.
 • Fietsen: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant.
 • Autorijden: vanaf 3 dagen na de operatie mag u zelf autorijden (wanneer u, naar uw eigen oordeel, voldoende scherp ziet)
 • In de zon lopen: ja dat mag, echter kan het oog wel gevoeliger zijn voor zonlicht, dus een zonnebril is aan te raden. Recht in de zon kijken is nooit goed.
 • Paardrijden: na 2 weken heel ontspannen, geen grote lichaamsinspanning waarbij druk op het hoofd ontstaat.

Na de staaroperatie: wanneer mag het beschermkapje van mijn oog af?
De volgende ochtend na de operatie, daarna moet u nog 7 nachten na de operatie met het kapje op slapen.

Na de staaroperatie: ik heb pijn na de operatie aan mijn oog, is dat normaal?
Enkele uren na de operatie is de verdoving uitgewerkt. In de regel is er dan geen sprake van pijn, maar wanneer uw oog toch pijnlijk is, kunt u paracetamol nemen.
De eerste weken na de operatie kunt u het gevoel hebben dat er iets in uw oog zit. Mocht u het toch niet vertrouwen neemt u dan contact op met onze medewerkers bijvoorbeeld bij: toenemend rood en/of aanhoudend pijnlijk oog, misselijkheid of slechter zien.

Na de staaroperatie: zitten er metalen stukjes in de lenzen i.v.m. de metaaldetector op bijvoorbeeld het vliegveld?
Nee, in de huidige lenzen niet, in ieder geval niet in de lenzen die onze specialisten van Oogziekenhuis Zonnestraal implanteren of ooit geïmplanteerd hebben.

Na de staaroperatie: ik ben 3 dagen geleden geopereerd aan staar en zie nu schaduwen en flikkeringen is dat erg?
Ziet u flikkeringen alsof het onweert?
Nee, de lens is zich aan het settelen in uw lenszakje, dat is normaal.
Ja, neemt u dan contact op met de medewerkers van Oogziekenhuis Zonnestraal.

Na de staaroperatie: hoe lang duurt het voordat ik scherp zie?
Dit is wisselend per patiënt, binnen 24 uur of een maand. U moet elke dag meer helder gaan zien, dit kan wel eens een dag stagneren.
Gaat u slechter zien neemt u dan contact op met de medewerkers van Oogziekenhuis Zonnestraal.

Na de staaroperatie: ik ben 3,5 week geleden geopereerd aan staar, gestopt met druppelen en heb nu een rood en pijnlijk oog?
Neemt u contact op met de medewerkers van Oogziekenhuis Zonnestraal.

Nastaar: kan ik nogmaals nastaar krijgen?
U kan maar 1 keer staar krijgen en maar 1 keer nastaar. 

Ik ben gisteren aan nastaar geholpen en nu zie ik troebelingen, is dat normaal?
Dit is normaal. Door het weglaseren van het lenszakje, zweven er nog stukjes, dit verdwijnt vanzelf. Indien ze toenemen t.o.v. vlak na de ingreep, neemt u dan contact op met de medewerkers van Oogziekenhuis Zonnestraal.

Vragen over oogdruppelen

Ik heb druppels gekregen voor glaucoom, maar deze irriteren.
Is het kort, dan hoeft u niets doen, dit is 'normaal'. Geeft het langer dan 1 uur klachten, neemt u dan contact op met de medewerkers van Oogziekenhuis Zonnestraal.

Hoe moet ik druppelen?
Het kan voorkomen dat u na een bezoek aan de oogarts een recept voor oogdruppels krijgt. Deze oogdruppels zijn onder andere bedoeld om infecties en ontstekingen te voorkomen. Het is belangrijk op de juiste manier uw ogen te druppelen. Dit kan in het begin even lastig zijn.

Druppelinstructie:

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af.
 • Ga rechtop zitten.
 • Neem het flesje druppels in de hand, alsof u een pen vasthoudt. Steun met uw hand op uw voorhoofd, neusbrug of slaap.
 • Buig uw hoofd achterover en kijk met beide ogen naar boven. Kunt u uw hoofd niet goed achterover buigen, dan kunt u het beste liggend druppelen.
 • Trek uw onderooglid met de wijsvinger van uw andere hand voorzichtig naar beneden, zodat een ‘gootje’ ontstaat.
 • Knijp voorzichtig in het rubber dopje of flesje en laat één druppel midden in het ‘gootje’ vallen.
 • Sluit uw ogen maar knijp ze niet dicht. Is de druppel naast uw oog gevallen, probeer het dan nogmaals.
 • Was tenslotte uw handen met water en zeep en droog ze goed af.

Moeite met druppelen of lukt het niet?
Oogziekenhuis Zonnestraal heeft op de website een video-animatie met een instructie voor het oogdruppelen. Deze animatie en andere animatie vindt u hier.
Daarnaast kunt u naar de apotheek, hier zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar voor het druppelen van uw ogen.

Mag ik na de operatie aan staar, een ooglidcorrectie, een behandeling i.v.m. glasvocht of netvlies vliegen?
Ja dat kan, echter adviseren we wel om in het hersteltraject in de buurt te zijn voor het geval er extra controles nodig zijn.

Vragen over uw zorgverzekeraar en tarieven

Wordt mijn behandeling vergoed door de zorgverzekeraar?
Oogziekenhuis Zonnestraal heeft met bijna alle zorgverzekeraars een contract afgesloten voor 2018. De administratieve verwerking van deze afspraken neemt meer tijd in beslag.
Het kan zijn dat de zorgverzekeraar gedurende deze periode nog zegt dat er ”geen contract is met onze kliniek”. Wij hebben echter net als in 2017 en alle voorgaande jaren met alle zorgverzekeraars een overeenkomst gesloten. Dus u kunt gerust uw afspraak plannen in 2018.

Wordt mijn bezoek vergoed?
Indien u een geldige verwijzing heeft, dan wordt uw bezoek vergoed. Deze kosten gaan echter wel eerst van uw eigen risico af indien u dit nog niet gebruikt heeft.

Hoe worden de kosten van mijn zorg/behandeling bepaald?
Ziekenhuizen rekenen nooit losse behandelingen af. Zij verzamelen meerdere verrichtingen in een pakketje. Deze verrichtingen kunnen bijvoorbeeld zijn een gesprek met de arts, een onderzoek, of een operatie. Zo'n pakketje heet een DBC (Diagnose Behandel Combinatie). Het ziekenhuis stuurt een rekening voor het pakketje zorg (de DBC) en niet apart voor alleen het bezoek. Oogziekenhuis Zonnestraal (AGB 22220075) heeft afspraken gemaakt met uw verzekeraar over wat iedere DBC kost.

Waarom kan er vooraf niet altijd een goede indicatie van de kosten worden gegeven?
Het is van tevoren niet mogelijk om vast te stellen wat de kosten van uw behandeling zijn. Eerst moet worden vastgesteld wat er aan de hand is en welke onderzoeken en behandeling(en) er nodig zijn om u te helpen. Hiervoor is eerst een bezoek nodig aan de medisch specialist.

Wat zijn passantentarieven?
Dit zijn tarieven die Oogziekenhuis Zonnestraal in rekening brengt voor patiënten die geen zorgverzekering hebben, in het buitenland verzekerd zijn of een behandeling willen die door de zorgverzekeraar niet gecontracteerd is. U kunt deze passantentarievenlijst ook gebruiken om een indicatie te krijgen van het tarief van uw behandeling. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van wat uw verzekeraar en Oogziekenhuis Zonnestraal met elkaar afgesproken hebben, maar dit zal nooit hoger zijn dan de passantentarieven. Indien uw verzekeraar bij hoge uitzondering voor een bepaalde behandeling geen afspraak met Oogziekenhuis Zonnestraal heeft, zal deze behandeling niet worden vergoed. De passantentarieven van 2017 kunt u hier vinden.

Ik heb een afspraak bij Oogziekenhuis Zonnestraal voor mijn kind, moet deze zich kunnen legitimeren?
Ouders moeten voor hun kinderen een geldig legitimatiebewijs hebben als ze naar een zorgverlener gaan. Anders dan de algemene identificatieplicht is er in de zorg geen leeftijdsgrens. De identificatieplicht geldt vanaf de geboorte.

Wat kost een CBR keuring?
De prijs van de CBR-keuring bedraagt € 84,29 (inclusief BTW) en wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. U dient dit per pin te betalen aan de balie van de betreffende vestiging.

Waarom heb ik een verwijsbrief nodig?
Een verwijsbrief is een belangrijk document om zorg te krijgen bij Oogziekenhuis Zonnestraal maar ook in alle andere ziekenhuizen. U bent als patiënt wettelijk verplicht (art.14 van de Zorgverzekeringswet) om een geldige verwijsbrief te kunnen overhandigen. Dit is ook opgenomen in uw polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar. Wanneer u bent doorverwezen door de huisarts, een medisch specialist of bedrijfsarts zorg er dan voor dat u uw verwijsbrief meeneemt. Tenzij u door uw huisarts via ZorgDomein bent verwezen, dan zijn wij al in het bezit van uw digitale verwijsbrief. U bent in dat geval in het bezit van een ZorgDomein-nummer. Indien u geen verwijsbrief heeft, kan uw consult bij onze specialist helaas niet doorgaan.

Vragen over ooglidcorrecties

Na ooglidcorrectie: wat zijn de verwachtingen van herstel? Wanneer zijn de littekens verdwenen? Wanneer kan er gesproken worden van een eindresultaat? Wanneer stopt de zwelling, blauwe kleur, jeuk, trekkend gevoel?
De huid rond de ogen, met name van het onderooglid, kan nog 2 à 3 weken licht gezwollen zijn of enigszins blauw verkleurd zijn. Ook kan een trekkend gevoel rond de ogen optreden soms zelfs jeuk. De eerste 2 weken na de operatie mag u niet zwemmen. Ook is zwaar tillen niet verstandig. Het gezicht wassen met lauwwarm water is wel toegestaan. Na ongeveer een half jaar zijn de littekens vrijwel onzichtbaar en kan van een eindresultaat worden gesproken.

Na ooglidcorrectie: wat zijn de leefregels?
Tijdelijke gedragsregels tot de oogleden goed zijn genezen: (in ieder geval 2 weken en 2 maanden tegen de zon beschermen)

 • géén zon of zonnebank
 • niet zwemmen of naar de sauna
 • niet zware sporten
 • geen make-up dragen
 • teveel druk op hoofd vermijden
 • gezicht wassen met lauwwarm water
 • recreatief sporten na 2 weken, dus niets waar je je gezichtsspieren mee aanspant

Na een ooglidcorrectie: mag ik pijnstillers nemen na de ooglidcorrectie? Mag ik een paracetamol, Ibuprofen of aspirine nemen tegen de pijn?
Toegestaan: Paracetamol tegen de pijn. Niet toegestaan is: Ibuprofen of aspirine, deze werken bloedverdunnend en dat is niet wenselijk.

Na ooglidcorrectie: moet ik mijn oogleden koelen na de ooglidcorrectie?
Direct na de ingreep wordt, gedurende 15 tot 30 minuten, een verkoelend oogmasker op de oogleden gelegd om zwelling en bloeding zoveel mogelijk te beperken. Het is verstandig ook thuis nog enige tijd rustig te gaan liggen met een verkoelend oogmasker of verband op uw oogleden. Herhaal dit de eerste week regelmatig. De maskers zijn verkrijgbaar bij de drogist.

Na ooglidcorrectie: wanneer worden de hechtingen verwijderd na een ooglidcorrectie?
Dit is na 7 tot 10 dagen.

Ooglidcorrectie: moet de medicatie voor de trombosedienst gewijzigd worden voor een ooglidcorrectie? 
Dit moet u overleggen met uw oogarts, neemt u hiervoor contact op met onze medewerkers van Oogziekenhuis Zonnestraal.

Vragen over klachten

Ik loop steeds tegen deurposten aan en struikel over stoepjes, wat moet ik doen?
Ga naar uw huisarts met uw klachten zodat er daarna een afspraak voor u kan worden ingepland bij Oogziekenhuis Zonnestraal.

Ik zie gekarteld beeld dat ronddraait en steeds verder naar midden gaat, ook met gesloten ogen, wat kan dit zijn?
Houdt dit 15-20 minuten aan, soms opgevolgd door hoofdpijn --> oogmigraine, bespreekt u dit dan met uw huisarts. 

Ik vind het spannend, kan ik proefliggen voor mijn operatie?
Wanneer met u besloten is dat u een operatie zal moeten ondergaan kan dit best spannend zijn. Wanneer u angstig bent, u twijfelt of u plat kan liggen of om andere (medische) reden graag wilt proefliggen vooraf aan de operatie, biedt Oogziekenhuis Zonnestraal deze mogelijkheid. Mocht u hiervan gebruik willen maken, geeft u dit dan aan bij uw behandelaar er wordt dan samen met u een geschikt moment gekozen.

Ik zie steeds kleine olifantjes (of andere hallucinaties).
Dit kan duiden op het Syndroom van Charles Bonnet een syndroom dat vaker voorkomt bij mensen die slechtzien. Wij geven u hier graag meer informatie over.

Vragen over de IVI behandeling

Na IVI injectie: mag ik na de injectie zelf terugrijden met de auto?
Als u andere oog goed is wel, u moet minimaal 50% zicht hebben.

Na IVI injectie: ik heb gisteren een IVI injectie gehad en een rood oog, is dat normaal?
Er is tijdens het prikken een bloedvat geraakt, dit gaat vanzelf weer over. Dit kan soms wel 1-2 weken aanhouden. Mocht uw zicht verminderen, heeft u wakker gelegen van de pijn of last heeft van een lichtgevoelig oog, neemt u dan meteen contact op met de medewerkers van Oogziekenhuis Zonnestraal.

Na IVI injectie: vandaag heb ik een IVI prik gehad, wanneer mag ik weer make-up dragen?
U kunt de dag na uw prik weer make-up en dagcrème dragen.

Kan mijn IVI-injectie doorgaan bij koorts of hoesten, het gebruik van antibiotica of een wond(je) of koortslip? 
Neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de medewerkers van Oogziekenhuis Zonnestraal voor overleg, uw operatie/behandeling moet eventueel worden verplaatst en dan kunnen we dit op tijd voor u regelen.

Overige veelgestelde vragen

Moet ik bij de diabetescontrole een fundusfoto laten maken?
Er zijn verschillende soorten screening, uw huisarts en uw regio bepalen welke bij u aan de orde is. Een diabetescontrole kan gedaan worden middels een fundusfoto of via een consult. Bij een consult wordt ook naar overige pathologie gekeken, daarom komt niet iedereen voor een fundusfoto in aanmerking. Vraag uw huisarts naar de afspraken in uw regio of neemt u contact op met de medewerkers van Oogziekenhuis Zonnestraal.

Wat is een hoge oogdruk?
Dit wisselt per persoon, maar hoger dan 30 is reden om met spoed te handelen, zeker als er sprake is van familiair glaucoom. Voor de overige waarden geldt dat u altijd contact op kunt nemen met Oogziekenhuis Zonnestraal om te vragen wat u moet doen bij een bepaalde hoogte van van uw oogdruk. 

U bent meerdere malen op controle geweest en heeft een brilrecept meegekregen. De opticien heeft een nieuwe bril aangemeten en zegt dat deze goed is, maar u ziet niet goed door deze bril.
Wij geven u het advies om een tweede mening te vragen bij een andere opticien als u er niet met uw eigen opticien uitkomt. Oogziekenhuis Zonnestraal is medisch gespecialiseerd en kan niet de juiste waarden van de glazen bepalen, alleen de sterkte. Uw opticien kan dit wel. 

Ik gebruik bloedverdunners, hoe lang van tevoren moet ik stoppen voor de operatie?
Dit moet u overleggen met uw specialist van Oogziekenhuis Zonnestraal.

Hoe lang van tevoren moet u uw lenzen harde of zachte lenzen uit doen voor de biometrie?
Bij harde lenzen is de termijn 4 weken, voor zachte lenzen geldt een periode van 1 week.

Kom ik in aanmerking voor premium lenzen?
Dit kan worden bepaald tijdens een vooronderzoek. Een indicatie hiervoor kan na het consult bij de oogarts en de biometrie bepaald worden.

Kan ik alleen komen naar een operatie? Heb ik begeleiding nodig na een operatie?
Alleen komen naar een operatie of geen begeleiding na de operatie raden wij af, uw zicht is beperkt en er wordt u belangrijke informatie gegeven waarbij het plezierig als er iemand met u meeluistert.

Ik heb droge ogen, maar waarom tranen mijn ogen dan soms zo erg?
Bij droge ogen is de traanlaag soms uit balans, hierdoor verdampt het vocht snel, maar loopt het ook gemakkelijk het oog uit.

naar boven