Oogdruppelen

Wanneer u oogdruppels nodig heeft, is het belangrijk dat u deze goed zelf kunt toedienen. Deze oogdruppels zijn onder andere bedoeld ter bevordering van de genezing en om infecties en ontstekingen te voorkomen. Op deze pagina geven wij u informatie over oogdruppelen. Zo vindt u hier een instructievideo en kunt u lezen over beschikbare hulpmiddelen bij oogdruppelen.

Hoe moet ik mijn ogen druppelen?

Oogziekenhuis Zonnestraal biedt u een stap voor stap video-instructie over hoe u goed zelf uw ogen kunt druppelen. Indien iemand anders uw ogen druppelt, kan diegene dezelfde stappen doorlopen met u.

Let op, zet het geluid van uw computer, tablet of mobiel aan zodat u het ook kunt horen.

Oogdruppelinstructie (video)

Richtlijnen rondom oogdruppelen

  • Lees voordat u (nieuwe) oogdruppels gaat gebruiken, altijd goed de bijsluiter. In de bijsluiter vindt u informatie over het gebruik van de oogdruppels, over eventuele bijwerkingen, over het bewaren van de druppels en over het tijdstip dat u het beste kunt druppelen.
  • Als de oogarts of bijsluiter aangeeft dat u de oogdruppels moet schudden, doe dat dan 10 seconden.
  • Als u een bril of contactlenzen draagt, doe deze af of uit.
  • Let erop dat het tuitje van uw oogdruppelflesje niets raakt, in verband met de hygiëne.
  • Het is het beste om 1 oogdruppel per oog te druppelen.
  • Het is normaal dat u na het druppelen eventjes wazig ziet.
  • Heeft de oogarts aangegeven dat u meerdere oogdruppels uit verschillende flesjes moet druppelen, wacht dan 5 minuten tussen het toedienen van de verschillende oogdruppels.
  • In de bijsluiter of op uw druppelschema van Oogziekenhuis Zonnestraal staat hoe vaak u moet druppelen. Verdeelt u de druppeltijden over de hele dag (van het opstaan tot het slapengaan).
  • De oogdruppels zijn na opening beperkt houdbaar. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter van de apotheek. Noteert u, zo mogelijk op het flesje, de datum waarop u het flesje opent.

Welke oogdruppel hulpmiddelen zijn er beschikbaar?

Om het oogdruppelen te vergemakkelijken, zijn er verschillende oogdruppelhulpmiddelen verkrijgbaar. U kunt onze specialisten vragen voor advies en ook uw apotheek of thuiszorgorganisatie kan meer informatie geven over de mogelijke oogdruppeltechnieken en hulpmiddelen.
Oogdruppelen klein

Contact

Krijgt u na het druppelen last van een rood of jeukend oog, neem dan contact op met uw oogarts via 088 877 77 77.

Heeft u moeite met oogdruppelen of vragen erover? Vraag het een optometrist of oogarts van Oogziekenhuis Zonnestraal!

Neemt u bij spoed contact met ons op (24 uur per dag) via 088 877 77 77.

naar boven