Wereld Keratoconus Dag

10 november 2016

Op 10 november is het wereld keratoconus dag. Keratoconus is een oogaandoening, die bij ongeveer 1 op de 2.000 voorkomt. Bij deze oogaandoening wordt het hoornvlies langzaam dunner en ontstaat er een kegelvormige vervorming, wat het zicht verslechtert. Tom (27 jaar) heeft keratoconus en hij vertelt over zijn ervaring.

"Ongeveer drie jaar geleden kwam ik erachter dat mijn zicht verslechterde. Na een bezoek aan de opticien ben ik naar de huisarts gegaan, die mij doorverwees naar de keratoconusspecialist dr. De Koning van Oogziekenhuis Zonnestraal. Op basis van een aantal oogonderzoeken constateerde dr. De Koning dat mijn zicht achteruit was gegaan. Met een corneal crosslinking behandeling kon deze achteruitgang stopgezet worden, dus we hebben snel een datum voor de behandeling gepland.

Op de dag van de behandeling was ik wel een beetje zenuwachtig. Dr. De Koning en een optometrist hadden mij eerlijk voorbereid dat de behandeling heftig kon zijn. Mijn oog werd goed verdoofd, verder kreeg ik alles mee.

Gelukkig merk ik dat de crosslinking behandeling effect heeft! Met mijn bril zie ik weer zo goed als vroeger. Niet alleen tijdens het autorijden kan ik de verkeersborden weer beter lezen, maar helemaal als outdoor liefhebber geniet ik nu nog meer van de natuur. De landschappen zijn geen contouren meer, maar ik zie nu details; kleine vogels en duidelijke bomen. Er gaat een wereld voor mij open!

Mensen die merken dat hun zicht snel achteruit gaat, wil ik aanraden om het serieus te nemen, om adequaat te handelen en een specialist te bezoeken. Als je de mogelijkheid hebt om je ogen te behandelen, doen! Je hebt maar één paar ogen, wees er voorzichtig mee!"

Wil je meer lezen over keratoconus en het hele verhaal van Tom lezen? Bezoek dan de pagina over keratoconus.

naar boven