Oogziekenhuis Zonnestraal behaalt uniek JCI-keurmerk voor kwaliteit & veiligheid!

30 januari 2017

Oogziekenhuis Zonnestraal heeft op 21 januari jl. als eerste oogziekenhuis in Nederland het internationale keurmerk Joint Commission International (JCI) voor kwaliteit en patiëntveiligheid behaald. Het ziekenhuis heeft in één keer het Gold Seal of Approval van JCI toegekend gekregen en schaart zich hiermee in de rij van de meest toonaangevende zorgorganisaties in de wereld.

JCI keurmerk: de patiënt centraal

De Joint Commission International (JCI) is een onafhankelijke organisatie die wereldwijd zorginstellingen toetst op de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid. Zij hanteert hierbij de strengste normen en anders dan bij andere kwaliteitskeurmerken draait het bij JCI vooral om de praktische zorg voor de patiënt. JCI beoordeelt niet alleen of protocollen en zorgplannen netjes op papier staan, maar kijkt vooral naar wat er in de praktijk van terecht komt.

JCI vraagt zorgverleners om ‘continu te verbeteren’: ook na certificering blijft de zorgorganisatie werken aan de verbetering van de kwaliteit van de zorg. JCI zal deze verbetering blijven toetsen.

Oogziekenhuis Zonnestraal: in één keer het JCI keurmerk
Wereldwijd haalt minder dan 5% van alle ziekenhuizen het JCI keurmerk in één keer. Voor Oogziekenhuis Zonnestraal is de directe toekenning van dit keurmerk dan ook een bevestiging dat de kwaliteit van de zorg van het allerhoogste niveau is.

Bestuurder Mirjam van der Linden: ‘Op de negen locaties van Oogziekenhuis Zonnestraal wordt hard gewerkt om onze patiënten de beste oogzorg te verlenen. Onze toegewijde medewerkers zijn dan ook heel blij en trots dat we voldoen aan de strenge eisen van JCI. Dit motiveert en inspireert ons om onze missie “Mensen zien. Mensen laten zien” elke dag opnieuw waar te maken voor al onze patiënten.’

Beoordeling van de zorg in de praktijk

Een team van JCI-auditoren bracht in de week van 16 tot en met 21 januari jl. bezoeken aan alle afdelingen op de negen locaties van Oogziekenhuis Zonnestraal. Voor het keurmerk is het ziekenhuis getoetst op 600 elementen op het gebied van kwaliteit en veiligheid.

Typerend voor JCI is dat zij voor de kwaliteitsmetingen gebruik maakt van de ‘tracermethode’. De auditoren volgen tientallen patiënten en medewerkers vanaf het eerste contact aan de telefoon of balie tot en met operatie en nazorg.

Tijdens de audits is getoetst of Oogziekenhuis Zonnestraal aan de hoge JCI eisen van kwaliteit en patiëntveiligheid voldoet. Daarbij kwamen onder meer medicatieveiligheid, voorlichting aan patiënten, beperking van het risico van infecties en correcte identificatie van patiënten aan bod. Daarnaast zijn ook zaken als onderhoud van (medische) apparatuur, inrichting en beheer van de gebouwen en de kwalificaties van de zorgprofessionals beoordeeld. 

Het eerste oogziekenhuis met JCI certificaat

Oogziekenhuis Zonnestraal is het eerste Nederlandse oogziekenhuis met het JCI keurmerk. Naast Oogziekenhuis Zonnestraal zijn in Nederland ook de academische ziekenhuizen AMC en UMC Utrecht, de algemene ziekenhuizen Maasstad en Isala en de zorginstelling Rivas in het bezit van het JCI certificaat.

Header fb png
naar boven