Ooglidchirurgie

Wat is ooglidchirurgie?

Het goed functioneren van de ogen hangt mede af van de positie en functie van de oogleden. Bovendien hebben de oogleden grote invloed op het uiterlijk. De meest voorkomende afwijkingen van de bovenoogleden zijn een teveel aan huid en een hangend ooglid. De onderoogleden kunnen - vooral op oudere leeftijd - naar binnen of naar buiten draaien. Al deze afwijkingen kunnen irritatie van de ogen en verslechtering van het zien veroorzaken. Een operatie kan uitkomst bieden. Deze kan in verreweg de meeste gevallen het beste door de oogarts worden verricht.

Ooglidcorrectie bij Oogziekenhuis Zonnestraal

Een aangeboren te laag bovenooglid (ptosis)

Wanneer een aangeboren te laag bovenooglid aanwezig is bij de geboorte, komt dat meestal doordat de spier die het ooglid moet optillen niet goed is ontwikkeld. In combinatie met ptosis komen ook andere oogafwijkingen vaak voor, zoals scheelzien en een lui oog. Daarom moet ieder kind met een aangeboren hangend ooglid binnen de eerste zes levensmaanden door een oogarts onderzocht worden.

Behandeling en resultaat
Wanneer het hangende ooglid de pupil niet bedekt, wordt een kind vaak op 4-5 jarige leeftijd geopereerd. Wanneer het hangende ooglid de pupil wel bedekt, kan dit een lui oog veroorzaken. Het is dan nodig de operatie eerder uit te voeren. Met een operatie kan de hoogte van het ooglid worden gecorrigeerd. Het is echter niet mogelijk om de beweeglijkheid van het ooglid te herstellen. Er zal daarom in de meeste gevallen - ook na een geslaagde operatie - een verschil in beweeglijkheid tussen de oogleden zichtbaar blijven. Hoe de operatie gaat is afhankelijk van hoeveel het ooglid hangt en hoe goed de spier werkt. Bij kinderen worden deze operaties onder algehele verdoving uitgevoerd. Soms kan na de ingreep uitdroging van het hoornvlies optreden. Dit kan pijn of een zanderig gevoel veroorzaken. Bij kinderen komt dit echter zelden voor, ook niet als het oog na de operatie 's nachts een beetje open blijft staan.

Ptosis op latere leeftijd

Een hangend ooglid dat in de loop van het leven ontstaat, kan verschillende oorzaken hebben. Op oudere leeftijd wordt het vaak veroorzaakt doordat de spier die het ooglid heft geleidelijk loslaat van het ooglid. Op jongere leeftijd kan de spier ook loslaten, meestal komt dit door het langdurig dragen van harde contactlenzen. Zeldzame oorzaken van een hangend ooglid op volwassen leeftijd zijn o.a. spierziekten en afwijkingen van de zenuwen.

Behandeling en resultaat
Zowel op jongere als latere leeftijd is een correctie mogelijk. Onder plaatselijke verdoving wordt een kleine snee in het bovenooglid gemaakt en de spier weer vastgezet. In deze gevallen kan correctie van het hangend ooglid problemen veroorzaken met het sluiten van het oog. Dit kan leiden tot pijn en slechtziendheid door uitdroging van het hoornvlies. Een operatie van een hangend ooglid levert niet in alle gevallen in één keer het gewenste resultaat op. Heroperaties zijn dan ook niet zeldzaam. Wanneer het verschil in hoogte tussen beide oogleden 1 millimeter of minder bedraagt, wordt het resultaat van de operatie als goed beschouwd.

Een teveel aan huid in de bovenoogleden (dermatochalasis)

De huid van de oogleden is erg dun en daardoor gevoelig voor uitrekking. Veel mensen ontwikkelen dan ook in de loop der jaren een teveel aan huid in de oogleden. Een gering teveel aan huid in de oogleden is alleen cosmetisch storend. Wanneer de huid echter over de ooglidrand hangt, veroorzaakt dit beperkingen van het bovenste gezichtsveld. Vaak verslapt niet alleen de huid, maar ook het onderliggende bindweefsel. Hierdoor kan vet uit de oogkas naar voren komen. Dit veroorzaakt een zwelling van het ooglid

Operatie en resultaat
Een operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Het teveel aan huid en vet wordt verwijderd. Na de ingreep sluit het oog wat slechter, hierdoor kan tijdelijk een gevoel van irritatie of zanderigheid optreden. Het litteken van de operatie valt weg in de huidplooi. Veroudering veroorzaakt soms een lagere positie van de wenkbrauw. Het kan nodig zijn dit eerst te corrigeren. Een geringe asymmetrie in de hoogte van de huidplooi of de littekens kan voorkomen na de operatie.

Ooglidcorrectie bij Oogziekenhuis Zonnestraal

Complicaties bij ooglidoperaties

Ooglidoperaties zijn in het algemeen niet gevaarlijk. Zoals aan elke operatie, is er toch een zeker risico aan verbonden. Een blauw oog komt vaak voor, maar geneest snel. Lelijke littekens en infecties treden zeer zelden op. De ernstigste complicatie van een ooglidoperatie is blindheid, dit komt echter bij minder dan 1 op de 10.000 operaties voor.

Belangrijk
Wanneer u na een ooglidoperatie merkt dat het oog gaat uitpuilen of dat u minder gaat zien, dient u met spoed contact op te nemen met Oogziekenhuis Zonnestraal via 088 877 77 77 (24 uur per dag) of direct naar één van de locaties van Oogziekenhuis Zonnestraal te gaan.

Vergoeding

Een correctie van de bovenoogleden wordt alleen vanuit de basisverzekering vergoed wanneer er sprake is van een aangeboren afwijking of chronische aandoening (na verwijzing van huisarts/medisch specialist), een ernstige gezichtsveldbeperking door verslapping of bij verlamming van het ooglid. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om erachter te komen of u in aanmerking komt voor een vergoeding. 

Veelgestelde vragen

Wordt een ooglidoperatie door mijn zorgverzekeraar vergoed?
Een correctie van de bovenoogleden wordt alleen vanuit de basisverzekering vergoed wanneer er sprake is van een aangeboren afwijking of chronische aandoening (na verwijzing van huisarts/ medisch specialist), een ernstige gezichtsveldbeperking door verslapping of bij verlamming van het ooglid. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om erachter te komen of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Voor meer informatie kunt u ook onze medewerkers telefonisch bereiken op 088 877 77 77.

naar boven