Corneal crosslinking

Over corneal crosslinking

Bij toenemende (progressieve) hoornvliesvervorming in een korte periode kan corneal crosslinking nodig zijn. Dit wordt vastgesteld door middel van minstens twee metingen in ongeveer 6 tot 12 maanden.

Het doel van corneal crosslinking is het afremmen van verdere verzwakking en vervorming van het hoornvlies, waarbij de gezichtsscherpte behouden blijft. In bepaalde gevallen zal corneal crosslinking de noodzaak van een hoornvliestransplantatie verminderen.

Hoewel corneal crosslinking niet als doel heeft de gezichtsscherpte te verbeteren, kan dit door speciale lenzen soms wel het gevolg zijn. Deze kunnen door een ervaren contactlensspecialist worden aangepast.

De behandeling is met name van toepassing op jonge personen (vanaf 10 jaar tot circa het 35e levensjaar), want in deze levensfase is de kans op toename het grootst. Na het 35e levensjaar treedt er een leeftijdsgebonden hoornvlies stabilisatie op. 

Voorbereiding op de behandeling

Om de nauwkeurigheid en de betrouwbaarheid van uw oogmetingen te waarborgen is het van het grootste belang dat u uw lenzen enige tijd van tevoren uitlaat.

  • Harde contactlenzen: minimaal 2 weken uitlaten
  • Zachte contactlenzen: minimaal 1 week uitlaten
  • Scleralenzen: uitdoen bij de meting zelf

De crosslinking behandeling

  • versterkt het hoornvlies;
  • stabiliseert het ziekteproces (dit stabilisatieproces duurt meestal een jaar);
  • probeert het ogenblik waarop een hoornvliestransplantatie nodig is uit te stellen.

De behandeling bestaat uit een combinatie van riboflavine oogdruppels (dit is vitamine B2, een niet-giftige en fotogevoelige oplossing) en ultraviolet-A licht. Deze combinatie leidt tot een versterking van het hoornvlies, die ervoor zorgt dat de verdunning en verzwakking van het hoornvlies wordt vertraagd, of in sommige gevallen, zelfs gestopt.

Indien beide ogen behandeld moeten worden, zal de crosslinking behandeling oog voor oog gebeuren. Tussen de twee behandelingen zit minimaal één maand tijd, in verband met de genezing van het oog.

De behandeling duurt ruim een uur. Om deze tijd korter te doen lijken, is het mogelijk om naar uw favoriete muziek te luisteren; hiervoor kunt u een MP3-speler (of iets dergelijks) meenemen.

Keratoconus %28behandeling%29

Wanneer komt u in aanmerking voor corneal crosslinking?

Er is een aantal criteria voor een corneal crosslinking behandeling. Deze zijn:

  • een aangetoonde achteruitgang van het hoornvlies (d.m.v. beeldvormend onderzoek en/of sterkte metingen);
  • de gemiddelde dikte van het hoornvlies moet minimaal 400 micrometer zijn bij de start van de belichting;
  • een helder hoornvlies (afwezigheid van littekens);
  • afwezigheid van andere oogaandoeningen (zoals staar).
naar boven