Alles over staar

Heeft u het gevoel dat u steeds waziger ziet overdag? Dat u (meer) last heeft van tegenlicht en uw brilsterkte toeneemt? Dan kan het zijn dat uw slechtziendheid met staar te maken heeft. Gelukkig is staar goed te verhelpen bij Oogziekenhuis Zonnestraal door middel van een operatie. Jaarlijks voeren onze oogartsen meer dan 10.000 staaroperaties uit op onze negen locaties in Nederland.

Wat is staar?

Achter de pupil bevindt zich de lens: deze is van nature helder en doorzichtig. De ooglens zorgt ervoor dat we scherp kunnen zien. Bij staar wordt de ooglens troebel waardoor de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur lijken. Tijdens een staaroperatie vervangt de oogarts de natuurlijke, troebele ooglens door een nieuwe kunstlens: zo krijgt u weer helder zicht.
Oog lens

Heeft u staar?

Eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak onderzoeken onze specialisten of u staar heeft en in welke mate. Samen met u wordt er besloten of er een operatie nodig is en zo ja, wanneer deze gepland wordt. Wanneer u in het dagelijks leven weinig hinder heeft van staar, kunt u in onze oogarts er eventueel voor kiezen om de staaroperatie nog even uit te stellen.

Oogziekenhuis Zonnestraal biedt verzekerde oogzorg. Om een afspraak te kunnen maken, heeft u daarom een verwijsbrief van uw huisarts of opticien met AGB-code nodig.

Arts staar

Keuze in kunstlens

Tijdens de staaroperatie wordt uw natuurlijke, troebel geworden ooglens vervangen door een kunstlens van hoge kwaliteit. Oogziekenhuis Zonnestraal biedt hiervoor een basislens of een premium lens. U mag zelf bepalen welke kunstlens u wilt. Uiteraard zal de oogarts van Oogziekenhuis Zonnestraal u helpen met het nemen van een goede beslissing, rekening houdend met de gezondheid van uw ogen, uw leefwijze, persoonlijke wensen en behoeften. Ook krijgt u uitleg over de eventuele gevolgen van kunstlenzen voor uw brilsterkte.

U kunt op de pagina Premium Lenzen meer lezen over de lensmogelijkheden of de brochure aanvragen via het Meer Informatie Formulier

Het voorbereidend onderzoek / de lensmeting

Voorafgaand aan een staaroperatie vindt een voorbereidend onderzoek (biometrie) plaats dat ongeveer 20 minuten duurt. Tijdens dit onderzoek door de optometrist of technisch ondersteunend assistent van Oogziekenhuis Zonnestraal worden uw ogen onderzocht en vastgesteld of premium lenzen medisch een optie voor u zijn. Ook wordt uw gezondheidsvragenlijst en medicatieoverzicht met u door genomen en krijgt u informatie over de wijze van verdoven.

Gesprek met de cliëntadviseur

Direct na het voorbereidend onderzoek en de lensmeting volgt een gesprek met een cliëntadviseur van Oogziekenhuis Zonnestraal. Hij/zij spreekt de uitslag van het onderzoek en de keuzemogelijkheden rustig met u door. In dit gesprek kunt u alle vragen stellen die u nog heeft. Tijdens het gesprek met de cliëntadviseur ontvangt u een persoonlijk toestemmingsformulier waarmee u toestemming geeft voor de operatie(s) en de keuzes die u gemaakt heeft. Hierna kan de afspraak voor uw staaroperatie worden gemaakt.
Older man talking to female doctor 848 x 565 px

De staaroperatie

Op de pagina: De dag van de operatie kunt u uitgebreid lezen over de voorschriften, het verloop van de operatie en de nazorg bij Oogziekenhuis Zonnestraal.

BELANGRIJK: Als er in aanloop naar de operatie veranderingen zijn in uw gezondheid en/of medicatie, neem dan contact met ons op. Denk daarbij aan heftig hoesten, koorts of een open wond. Dit kan voor de oogarts reden zijn uw operatie naar een andere dag te verplaatsen.

Wist u dat: bij een staaroperatie altijd één oog behandeld wordt? Indien beide ogen geopereerd moeten worden, zal de tweede operatie minimaal twee weken later plaatsvinden.

Mogelijke complicaties
De oogaandoening staar is voor onze deskundigen zeer bekend terrein en wordt behandeld met moderne apparatuur. Een staaroperatie behoort tot de meest veilige operaties. Hoewel het risico op complicaties zeer gering is, geldt ook voor deze medische ingreep dat het verloop en het eindresultaat niet volledig voorspelbaar zijn. Tijdens uw bezoek aan Oogziekenhuis Zonnestraal zullen de specialisten dit met u doornemen.

8.6
cijfer door patiënten op Zorgkaart Nederland
13
jaar het grootste oogziekenhuis in NL
45
oogartsen werkzaam

Voor staar bent u bij ons in goede handen

De mensen die werken bij Oogziekenhuis Zonnestraal zijn toegewijd, ondernemend en professioneel. We denken voortdurend vanuit de patiënt en zullen er alles aan doen om u te voorzien van hoogwaardige oogzorg. Daarnaast zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat u zich prettig en veilig voelt in een betrouwbare rustige omgeving. Gelukkig zien wij dit ook terug in de waardering van onze patiënten via o.a. Zorgkaart Nederland.

Wist u dat op 21 januari 2017 Oogziekenhuis Zonnestraal als eerste oogziekenhuis in Nederland het Internationale JCI keurmerk behaald heeft voor Kwaliteit & Veiligheid?

Maak een afspraak

Wanneer u uw ogen graag wilt onderzoeken op staar, kunt u op veel locaties van Oogziekenhuis Zonnestraal binnen drie weken terecht (klik hier voor onze wachttijden). Om een afspraak te kunnen maken, heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of opticien met AGB-code nodig. Daarna kunt u telefonisch (088 877 77 77) of via onderstaande knop uw eerste afspraak te plannen.

naar boven