Alles over maculadegeneratie

In Nederland lijdt naar schatting ongeveer 14% van de mensen tussen de 55-64 jaar aan enige vorm van Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie(LMD). Bij de oogziekte maculadegeneratie neemt de kwaliteit van de macula in uw oog (ook wel gele vlek genoemt) af, wat leidt tot het minder scherp zien van details. In het midden van het beeld ontstaat een wazige vlek waardoor het bijvoorbeeld moeilijk wordt iemands gezicht te herkennen, een krant of boek te lezen of tv te kijken. Maculadegeneratie maakt niet blind, het perifere blikveld blijft meestal goed. Oogziekenhuis Zonnestraal is specialist in oogheelkundige zorg: voor de behandeling van maculadegeneratie bent u bij ons in goede handen. Op deze pagina kunt u lezen wat maculadegeneratie is, hoe deze oogaandoening wordt vastgesteld en welke behandelingen er mogelijk zijn op onze negen locaties in Nederland.

Wat is maculadegeneratie?

Via de pupil komen beelden van buitenaf op ons netvlies terecht. De macula, ook wel ‘gele vlek’ genoemd, is het centrale deel van het netvlies waarmee we scherp zien en details kunnen waarnemen. Met het overige deel van het netvlies zien we beelden van opzij, boven en onder. Dit wordt het ‘perifere’ blikveld genoemd (perifeer = aan de buitenzijde).
Adobestock 71695490

Typen maculadegeneratie

Maculadegeneratie is onder te verdelen in twee typen:

1. Juveniele maculadegeneratie
Dit type MD komt weinig voor en is de erfelijke variant die meestal ontstaat tussen de 10-30 jaar, soms zelfs al op jongere leeftijd. Deze vorm van MD openbaart zich in verschillende vormen, waarvan de ziekte van Stargadt de meest bekende is. Juveniele MD komt betrekkelijk weinig voor, ongeveer 3.500 mensen in Nederland hebben deze vorm van maculadegeneratie. 

2. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (afgekort: LMD)
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie komt vooral voor bij mensen boven de 55 jaar. Erfelijkheid speelt bij dit type een kleine rol. Er zijn twee soorten leeftijdsgebonden maculadegeneratie:

Droge LMD; hierbij gaat de de structuur van de macula verloren: het aantal cellen waarmee we details en kleur zien neemt af waardoor het gezichtsvermogen achteruit gaat. Dit proces verloopt langzaam en voltrekt zich gewoonlijk in beide ogen.

Natte LMD (ook wel Junius-Kuhnt of de schijfvormige LMD genoemd); er lekt vocht in of onder het netvlies door uit de bloedvaatjes, bloedingen in het netvlies en/of de groei van nieuwe bloedvaatjes. Dit vocht veroorzaakt een litteken in de macula waardoor het niet meer mogelijk is om details scherp te zien. Dit proces kan snel verlopen en begint vaak met één van de ogen.

Test zelf uw ogen  

Het vroegtijdig opsporen van natte LMD is belangrijk en kan veel verschil maken: hoe eerder een behandeling wordt ingezet, hoe groter de kans dat de schade kan worden beperkt. Met behulp van de AMSLER-test kan worden achterhaald of dit het geval is. Mensen met maculadegeneratie doen er goed aan dagelijks deze AMSLER-test te doen. Mocht blijken dat u kromme of golvende lijnen ziet in plaats van rechte lijnen, dan raden wij u aan snel contact op te nemen met Oogziekenhuis Zonnestraal.

AMSLER-test

  • Als u gewoonlijk een leesbril draagt, houdt u deze dan tijdens de test op.
  • Houd het (formulier met) ruitjespatroon op leesafstand. 
  • Dek met uw hand één oog af.
  • Staar met uw andere oog naar de punt in het midden.
  • Lopen de lijnen eromheen recht of zijn zij krom of golvend? Verschijnen er vlekken in het midden van uw beeld?
  • Herhaal de test met uw andere oog.
  • Wanneer u golvende lijnen en/of vlekken ziet, neemt u dan contact op met Oogziekenhuis Zonnestraal.
Amsler test oz web

Heeft u maculadegeneratie?

Wanneer u uw ogen graag wilt onderzoeken op maculadegeneratie kunt u op veel locaties van Oogziekenhuis Zonnestraal binnen drie weken terecht (klik hier voor onze wachttijden). Om een afspraak te kunnen maken, heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of opticien met AGB-code nodig. Daarna kunt u telefonisch (088 877 77 77) of via het afspraakformulier uw eerste afspraak te plannen.

Eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak onderzoeken onze specialisten of u maculadegeneratie heeft en in welke mate. Samen met u wordt er besloten welke behandeling nodig is en zo ja, wanneer deze gepland wordt. 

Arts staar

Behandeling van maculadegeneratie

De meest voorkomende vorm, droge LMD, kan helaas niet worden behandeld. Behandeling van LMD is wel mogelijk in een vroeg stadium van de natte vorm. Hoe eerder natte LMD wordt geconstateerd, hoe minder littekenvorming in het netvlies heeft plaatsgevonden en hoe groter de kans op een gunstig resultaat bij behandeling. Er zijn meerdere soorten behandeling van natte maculadegeneratie mogelijk zoals VEGF-remmers, Photodynamische therapie (PDT) of een operatieve behandilng. Lees hier meer over de verschillende behandeling en/of hulpmiddelen bij maculadegeneratie. 

Bij maculadegeneratie bent u bij ons in goede handen

De mensen die werken bij Oogziekenhuis Zonnestraal zijn toegewijd, ondernemend en professioneel. We denken voortdurend vanuit de patiënt en zullen er alles aan doen om u te voorzien van hoogwaardige oogzorg. Daarnaast zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat u zich prettig en veilig voelt in een betrouwbare rustige omgeving. Gelukkig zien wij dit ook terug in de waardering van onze patiënten via o.a. Zorgkaart Nederland.

Wist u dat op 21 januari 2017 Oogziekenhuis Zonnestraal als eerste oogziekenhuis in Nederland het Internationale JCI keurmerk behaald heeft voor Kwaliteit & Veiligheid?

8.6
cijfer door patiënten op Zorgkaart Nederland
13
jaar het grootste oogziekenhuis in NL
45
oogartsen werkzaam

Contact

Neem voor meer informatie over maculadegeneratie of voor het maken van een afspraak contact met ons op. Dit kan telefonisch via 088 877 77 77 of door het invullen van het afspraakformulier via onderstaande button.

Hand op schouder
naar boven