Alles over kinderen

Oogziekenhuis Zonnestraal is trots op het feit dat kinderen, al vanaf jonge leeftijd, zich in het oogziekenhuis zo op hun gemak en veilig voelen. We spreken kinderen aan in hun eigen taal en we luisteren naar hun verhalen en wensen. Ook vertellen we ze duidelijk en helder wat het behandelplan is. Zo weten ouders/verzorgers én kinderen goed waar ze aan toe zijn. Op deze pagina leest u meer over de meest voorkomende aandoeningen bij kinderen.

Oogaandoeningen bij kinderen

De meeste kinderen bij Oogziekenhuis Zonnestraal komen voor de behandeling van scheelzien (strabismus) of een lui oog (amblyopie). Deze twee aandoeningen hebben veel met elkaar te maken en lijken ook op elkaar. Hieronder leggen we uit wat het verschil tussen deze twee aandoeningen precies is.
Kidspagina

Scheelzien
Als iemand scheel ziet werken de ogen niet goed samen. De oogspieren van het linker- en het rechteroog voeren niet dezelfde beweging uit. Hierdoor zijn de ogen niet op hetzelfde punt gericht. Deze aandoening ontstaat meestal op de kinderleeftijd. Scheelzien kan onder andere leiden tot een lui oog.

Een lui oog
Een lui oog is een gezond oog dat slechter ziet dan het andere oog, ook met de juiste brilcorrectie. De hersenen gebruiken het beeld dat via dit oog naar binnen komt niet. De prikkel om scherp te zien verdwijnt: het oog wordt ‘lui’. Een lui oog ontstaat al in de vroege kinderjaren als het scherp zien nog in ontwikkeling is.

Wilt u meer weten over de aandoening lui oog of scheelzien? Lees op onze pagina’s Scheelzien en Lui oog meer informatie of download hieronder onze brochures. Bij vragen kunt u ook altijd contact met ons opnemen via 088 877 77 77.

Download de brochure

Op bezoek bij de orthoptist

Op het consultatiebureau worden de ogen van uw kind volgens een vast onderzoeksprogramma nagekeken. De arts stuurt het kind door naar de orthoptist bij Oogziekenhuis Zonnestraal als hij twijfelt over de stand van de ogen of aan de kwaliteit van het zicht. Het woord ‘orthoptie’ betekent ‘recht kijken’. Een orthoptist houdt zich bezig met de oogstand en bestudeert de samenwerking tussen beide ogen. De orthoptist let in het onderzoek vooral op de volgende zaken:
Istock 44653920 xxxlarge
  • Een goede gezichtsscherpte van het rechter- en linkeroog
  • Een rechte oogstand
  • Goede oogbewegingen
  • Een goede verwerking van de beelden van beide ogen, gestuurd vanuit de hersenen.

Als het onderzoek is afgerond bespreekt de orthoptist de uitkomsten met u en uw kind. Ook stelt de orthoptist een behandelplan op.  

Een orthoptist kan de volgende behandelingsvormen adviseren:

  • Het voorschrijven van een bril
  • Afplakken met een pleister
  • Oogdruppels
  • Prismabril
  • Oogspieroefeningen
  • Een combinatiebehandeling

Heeft u na het lezen van deze informatie toch nog vragen over de oogzorg voor kinderen? Neem dan contact op met Oogziekenhuis Zonnestraal via telefoonnummer 088 877 77 77. Wij staan u graag te woord. Als u een verwijzing heeft van uw huisarts of opticien met AGB-code kunt u via onderstaand afspraakformulier een afspraak maken.

Kwaliteit en veiligheid van uw kind staat centraal

De veiligheid van onze jonge patiënten en de kwaliteit van zorg staat bij ons centraal. Wist u dat op 21 januari 2017 Oogziekenhuis Zonnestraal als eerste oogziekenhuis in Nederland het Internationale JCI keurmerk behaald heeft voor Kwaliteit & Veiligheid? Uit de waarderingen van onze patiënten op Zorgkaart Nederland (een 8,6 gemiddeld) blijkt dat we dit keurmerk terecht hebben behaald! Wordt uw kind behandeld bij Oogziekenhuis Zonnestraal? We horen graag hoe u en uw kind deze zorg hebben ervaren zodat we deze kwaliteit kunnen blijven waarborgen. Laat u ook uw waardering achter?

Adobestock 85535796
naar boven