Alles over keratoconus

Keratoconus (kegelvormig hoornvlies) is een aandoening aan het hoornvlies die vaak ontstaat na de puberteit. De aandoening kan tot het 40e levensjaar langzaam verergeren. Erfelijkheid speelt bij ongeveer 10% van de patiënten een rol. Mensen met keratoconus hebben vaak last van gevoelige, jeukende ogen (bijvoorbeeld door een allergie of eczeem). Mensen die extreem veel en hard in hun ogen wrijven kunnen keratoconus ontwikkelen. Keratoconus is een oogaandoening die (nog) niet te genezen is. Wanneer de diagnose is gesteld, zal deze oogaandoening de rest van uw leven bij u horen.

Wat is keratoconus?

De naam keratoconus komt van het Griekse woord voor hoornvlies (keratos) en de Latijnse benaming voor kegel (conus). Bij deze aandoening is de vorm van het hoornvlies afwijkend. Een gezond hoornvlies heeft een regelmatige koepelvormige vorm. Bij een keratoconus is deze koepelvorm uitgezakt en is soms zelfs kegelvormig (zie afbeeldingen).
Keratoconus %28aandoening%29

De oorzaak is een afwijkende structuur van het hoornvliesweefsel. Hierdoor verliest het hoornvlies stevigheid en dikte. Deze aandoening komt vaak aan beide ogen tegelijk voor, al kan de ernst tussen links en rechts verschillen. Lees meer hierover op de pagina Keratoconus.

Verloop keratoconus

Een keratoconus kan op ieder moment progressief worden (verergeren), maar ook stabiliseren. Op jonge leeftijd is de kans groter dat de keratoconus verergert. Bij verergering neemt de vervorming van het hoornvlies steeds verder toe, waardoor het hoornvlies dunner en zwakker wordt.

Progressie kan worden vastgesteld door middel van tenminste twee opeenvolgende metingen van onder andere de sterkte van het oog en de vorm en dikte van het hoornvlies. Verandering in de pasvorm van contactlenzen of in de brilsterkte kan ook een aanwijzing zijn dat de keratoconus toeneemt.

Wanneer keratoconus net ontdekt is zal de oogarts een controlefrequentie met u afspreken. Stabiliseert de keratoconus, dan wordt de frequentie minder. Tot het 35e levensjaar is regelmatige controle nodig om de keratoconus te monitoren.

Behandeling door middel van corneal crosslinking

Bij een progressieve keratoconus kan een corneal crosslinking behandeling nodig zijn. Het doel van deze behandeling is het afremmen van verdere verzwakking en vervorming. Omdat progressie voornamelijk bij jonge patiënten voorkomt wordt deze behandeling het meest uitgevoerd bij patiënten onder de 35 jaar. De oogarts bespreekt na uitgebreid onderzoek of u in aanmerking komt voor deze behandeling. Corneal Crosslinking vindt binnen Oogziekenhuis Zonnestraal plaats op onze locatie in Amersfoort, waar de benodigde expertise en apparatuur aanwezig zijn. Lees meer over deze behandeling op de pagina Corneal Crosslinking.

Ervaringsverhaal van Tom

Tom: 'Ik heb altijd last gehad van hooikoorts en veel in mijn ogen gewreven, dit heeft mijn zicht mogelijk verslechterd. Mensen die merken dat hun zicht snel achteruit gaat, wil ik aanraden om het serieus te nemen, adequaat te handelen en een specialist te bezoeken. Als je de mogelijkheid hebt om je ogen te behandelen, doen! Je hebt maar één paar ogen, wees er voorzichtig mee!'
Tom

Heeft u keracotonus?

Wanneer u uw ogen graag wilt onderzoeken op keracotonus kunt u op veel locaties van Oogziekenhuis Zonnestraal binnen vier weken terecht (klik hier voor onze wachttijden). Om een afspraak te kunnen maken, heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of opticien met AGB-code nodig. Daarna kunt u telefonisch (088 877 77 77) of via het afspraakformulier uw eerste afspraak te plannen.

Download de brochure
8,6
cijfer van patiënten op Zorgkaart Nederland
13
jaar het grootste oogziekenhuis in NL
45
oogarts zijn hier werkzaam
naar boven