Alles over glaucoom

Glaucoom is een van de meest voorkomende oogaandoeningen. Uit cijfers blijkt dat er in Nederland ongeveer 100.000 mensen glaucoom hebben, maar in werkelijkheid zijn dit er meer. Veel mensen weten van zichzelf niet dat ze lijden aan deze aandoening. In principe kan iedereen glaucoom krijgen, maar er zijn wel een aantal risicofactoren die de kans op glaucoom vergroten. Met het stijgen van de leeftijd neemt het risico op deze aandoening toe. Ook kan de aanwezigheid van glaucoom in de familie een risicofactor zijn. Daarom is het verstandig om in dit laatste geval voor uw 40e jaar een onderzoek naar glaucoom uit te laten voeren.

Wat is glaucoom?

Aan de achterkant van het oog bevindt zich de oogzenuw. De oogzenuw is een verbinding tussen het oog en de hersenen en zorgt ervoor dat beelden die we op ons netvlies krijgen naar de hersenen worden geleid. De hersenen maken dat we ons bewust worden van wat we zien. Bij glaucoom is er sprake van letsel aan de oogzenuw. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door een te hoge oogdruk die ontstaat wanneer het vocht binnenin het oog niet kan worden afgevoerd. Hierdoor raakt de oogzenuw afgekneld en kan de verbinding tussen het oog en de hersenen worden beschadigd. Het gevolg hiervan is dat het zicht achteruit gaat en dat delen van het gezichtsveld steeds minder of niet worden waargenomen.
Istock 91557967 xxxlarge
Zie onderstaande illustratie voor een overzichtelijke weergave van glaucoom.

Typen glaucoom

Open kamerhoekglaucoom
Dit is de meest voorkomende vorm van glaucoom. Het afvoersysteem van het oog is geblokkeerd waardoor inwendig oogvocht niet kan worden afgevoerd en de oogdruk toeneemt.

Afgesloten kamerhoekglaucoom
acuut
Hierbij is de bouw van het oog de reden dat de afvoer van oogvocht plotseling blokkeert. Er ontstaat een zeer hoge oogdruk die klachten als wazig zien, een rood oog en misselijkheid veroorzaakt. Snelle behandeling is vereist
chronisch
De bouw van het oog zorgt ervoor dat het vocht moeilijker wordt afgevoerd met als gevolg een hogere oogdruk. Deze vorm komt vaker voor dan de acute en is in een vroeg stadium goed te behandelen.

Normale oogdrukglaucoom
Dit is een bijzondere vorm van glaucoom, waarbij de oogzenuw beschadigd wordt zonder dat er sprake is van een verhoogde oogdruk. Vaak speelt hierbij een slechte bloedtoevoer naar de oogzenuw een rol.

Aangeboren glaucoom
Deze vorm van glaucoom bij kinderen, die al vanaf de geboorte aanwezig is, is zeldzaam.

Heeft u glaucoom?

Het is belangrijk om de oogziekte in een vroeg stadium te ontdekken om onherstelbare schade aan de oogzenuw te voorkomen. Herkent u de symptomen of heeft u een andere reden om uw ogen te laten onderzoeken op glaucoom? U kunt op veel locaties van Oogziekenhuis Zonnestraal binnen drie weken terecht (zie wachttijden voor een actueel overzicht). Om een afspraak te kunnen maken heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of opticien (welke in het bezit is van een AGB-code) nodig. Daarna kunt u telefonisch via 088 887 77 77 of via onderstaand afspraakformulier uw afspraak plannen.

Download de brochure

De oogvereniging

De Oogvereniging zet zich in voor iedereen met een oogaandoening of visuele beperking, dus ook voor glaucoompatiënten. De Oogvereniging biedt een platform waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen uitwisselen en informatie kunnen krijgen. De ledengroep Glauoombelangen van de Oogvereniging biedt een platform voor iedereen met glaucoom om met elkaar in contact te komen. Kijk voor meer informatie op www.oogvereniging.nl.
Istock 000015861718 full

Met glaucoom bent u bij ons in goede handen

De oogartsen bij Oogziekenhuis Zonnestraal zijn toegewijd, ondernemend en professioneel. Wij staan voor hoogwaardige oogzorg  waarbij wij er alles aan doen om te zorgen dat u zich prettig voelt in een betrouwbare en rustige omgeving. Uit de waarderingen van onze patiënten (te vinden op o.a. Zorgkaart Nederland) blijkt dat Oogziekenhuis Zonnestraal hier goed in slaagt.

Wist u dat op 21 januari 2017 Oogziekenhuis Zonnestraal als eerste oogziekenhuis in Nederland het Internationale JCI keurmerk behaald heeft voor Kwaliteit & Veiligheid?

8.6
cijfer door patiënten op Zorgkaart Nederland
13
jaar het grootste oogziekenhuis in NL
45
oogartsen werkzaam
naar boven