Alles over diabetische retinopathie

Bij de meeste mensen met suikerziekte (diabetes mellitus) ontstaan vroeg of laat beschadigingen aan het oog. Er kunnen afwijkingen ontstaan aan het netvlies, aan de lens, aan de oogdruk, aan de brilsterkte en aan de oogspieren. Diabetespatiënten waarbij o.a. sprake is van een hoge bloeddruk, slechte regulatie van de bloedsuikerspiegel, zwangerschap, puberteit of obesitas lopen een groter risico op diabetische retinopathie. Op deze pagina gaan we dieper in op diabetische retinopathie. Wat is diabetische retinopathie en wanneer moet u zich hierop laten controleren?

Wat is diabetische retinopathie?

Bij diabetische retinopathie is er sprake van een beschadiging van het netvlies (retina). Deze aandoening is een complicatie die veel voorkomt bij mensen met diabetes. Het netvlies ligt achterin het oog, aan de binnenzijde (zie afbeelding). Het netvlies bevat miljoenen lichtgevoelige cellen die het binnenvallende licht opvangen en omzetten in elektrische signalen die naar onze hersenen gaan. Het netvlies wordt door middel van bloedvaatjes van voedingsstoffen en zuurstof voorzien. Door diabetes veranderen de bloedvaten in het hele lichaam, en dus ook de kleine bloedvaatjes in het netvlies. Het netvlies kan hierdoor beschadigen met als gevolg dat het zicht achteruit gaat.
Gezond oog

Heeft u diabetes?

Laat u dan regelmatig (een- of tweemaal per jaar) controleren op diabetische retinopathie door een oogarts van Oogziekenhuis Zonnestraal. In de meeste gevallen is een behandeling niet nodig, diabetische retinopathie komt namelijk in meerdere vormen voor. De meest voorkomende vorm is vrij onschuldig. Mocht er toch sprake zijn van een progressieve vorm dan wordt behandeling noodzakelijk. Hoe eerder oogproblemen worden geconstateerd, hoe groter de kans dat blijvende slechtziendheid of zelfs blindheid kan worden voorkomen.

De mensen die werken bij Oogziekenhuis Zonnestraal zijn toegewijd, ondernemend en professioneel. We denken voortdurend vanuit de patiënt en zullen er alles aan doen om u te voorzien van hoogwaardige oogzorg. Daarnaast zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat u zich prettig en veilig voelt in een betrouwbare rustige omgeving. Voor de behandeling van diabetische retinopathie bent u bij ons in goede handen. 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op via 088 877 77 77 of maak een afspraak via onderstaande button. 

De Oogvereniging

De Oogvereniging zet zich in voor iedereen met een oogaandoening of visuele beperking, dus ook voor patiënten met diabetische retinopathie. De Oogvereniging biedt een platform waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen uitwisselen en informatie kunnen krijgen. De ledengroep Retina van de Oogvereniging biedt een platform voor iedereen met diabetische retinopathie om met elkaar in contact te komen. Kijk voor meer informatie op www.oogvereniging.nl

Oogvereniging logo

Meer informatie

Wanneer u uw ogen graag wilt onderzoeken op diabetische retinopathie kunt u op veel locaties van Oogziekenhuis Zonnestraal binnen drie weken terecht (bekijk onze actuele wachttijden). Om een afspraak te kunnen maken, heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of opticien met AGB-code nodig. Daarna kunt u telefonisch (088 877 77 77) of via het afspraakformulier uw eerste afspraak te plannen.

Voor meer informatie over de verschillende vormen en behandelmogelijkheden van diabetische retinopathie kunt u ook onze brochure downloaden.

Download de brochure

Hoge kwaliteit van zorg

Wist u dat op 21 januari 2017 Oogziekenhuis Zonnestraal als eerste oogziekenhuis in Nederland het Internationale JCI keurmerk behaald heeft voor Kwaliteit & Veiligheid? Naast dit belangrijke keurmerk blijkt onze professionaliteit ook uit de waardering van onze patiënten op Zorgkaart Nederland. Hier scoren wij maar liefst een 8,6! Laat u ook weten wat uw ervaringen zijn met Oogziekenhuis Zonnestraal? 

Krullen arts
8,6
score op Zorgkaart NL
9
vestigingen door heel NL
45
oogarts werkzaam
naar boven