Ziekte van Graves

Wat is de Ziekte van Graves?

De auto-immuunziekte van Graves treft vooral vrouwen en kan leiden tot een te hard of te langzaam werkende schildklier, zwellingen van de scheenbenen en oogklachten. Wanneer de ogen bij het ziektebeeld betrokken zijn, staan zij abnormaal wijd open en sluiten zij slecht. Ook komen zij meer naar voren te staan en raken de oogbewegingen beperkt waardoor dubbelzien ontstaat. Bijna alle patiënten met de oogziekte van Graves hebben een verstoorde schildklierfunctie. Deze kan gereguleerd worden met medicijnen, met bestraling of door een operatie. Daarnaast moeten ook de oogklachten behandeld worden met medicijnen en/of een serie operaties. Bij de behandeling werken internist/endocrinoloog en oogarts/orbitachirurg bij voorkeur intensief samen. 

Symptomen

  • Ogen staan wijder open.
  • Ogen sluiten slecht. 
  • Ogen staan naar voren. 
  • Beperkte oogbewegingen.
  • Dubbelzien.
  • Tranende ogen. 
  • Wazig zicht. 

Diagnose

De oogverschijnselen bij de ziekte van Graves zijn het gevolg van een (niet-infectieuze) ontsteking van de oogspieren en het vet rond de oogbol. De spieren zwellen op, het vet neemt toe en de ogen worden als het ware naar voren geduwd. In het bloed worden antistoffen aangetroffen, die waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van de verschijnselen. Wanneer de arts de aanwezigheid van de ziekte van Graves bij u vermoedt, vindt een uitgebreid oogheelkundig onderzoek plaats om de diagnose zeker te stellen.

Behandeling

Na het stellen van de diagnose wordt geadviseerd aan rokers om het roken te stoppen. Met medicijnen wordt de schildklierfunctie genormaliseerd en met oogdruppels irritatieklachten bestreden. Bij ernstiger vormen van de oogziekte is verwijzing naar een gespecialiseerd centrum (bijvoorbeeld het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gewenst. Mildere vormen kunnen bij Oogziekenhuis Zonnestraal worden behandeld. Voordat de ziekte weer helemaal is uitgeblust gaan er meestal maanden tot jaren voorbij. 

Aanvullende informatie

Voor meer informatie over de ziekte van Graves kunt u onze brochure downloaden.

Heeft u nog vragen? Oogziekenhuis Zonnestraal informeert u graag
De ziekte van Graves is een oogaandoening waar de oogartsen van Oogziekenhuis Zonnestraal veel ervaring mee hebben. Indien u na het lezen van onze website en/of brochure nog vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met Oogziekenhuis Zonnestraal. Wij informeren u graag. 

naar boven