Vergroeiing en zwelling aan het oogslijmvlies

Wat is vergroeiing of zwelling aan het oogslijmvlies?

Oogslijmvlies
Het oogwit, de buitenkant van de oogbol, wordt bekleed met slijmvlies (ook wel: bindvlies of conjunctiva). Dit slijmvlies vormt een verbinding tussen het oog en de binnenkant van de oogleden, is vrijwel doorzichtig en beschermt het oog tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast zorgt het ervoor dat tijdens het knipperen traanvocht over het oog wordt verdeeld.

Afwijkingen aan het oogslijmvlies

• Vergroeiing - Pterygium
    Wanneer het slijmvlies niet alleen het oogwit bedekt maar ook over het hoornvlies groeit (het vlies over het gekleurde deel van het oog) is er sprake van ‘pterygium’. Dit over het hoornvlies groeiende weefsel heeft de vorm van een driehoekje en zit meestal aan de neuszijde van het oog. Deze vergroeiing is goedaardig.
  • Zwelling - Pinguecula
    Een witgele zwelling in het slijmvlies van het oog heet een ‘pinguecula’, wat Latijns is voor ‘vetbolletje’. Het gaat hier echter niet om een opeenhoping van vet maar van eiwitten. Deze zwelling groeit niet over het hoornvlies en is goedaardig.

Symptomen

• Irritatie en roodheid
  • Tranend oog
  • 'Vlek' op het hoornvlies
  • Verminderd zicht

Diagnose

Afwijkingen aan het slijmvlies kunnen door de oogarts geconstateerd worden door onderzoek met behulp van de oogspleetlamp. Dit onderzoek is pijnloos.

Behandeling

• Medicijnen
  • Operatief verwijderen van weefsel

Aanvullende informatie

Voor meer informatie over vergroeiing en zwelling aan het oogslijmvlies kunt u onze folder downloaden.

Heeft u nog vragen? Oogziekenhuis Zonnestraal informeert u graag
Vergroeiing en zwelling aan het oogslijmvlies is een veelvoorkomende oogaandoening waar de oogartsen van Oogziekenhuis Zonnestraal veel ervaring mee hebben. Indien u na het lezen van onze website en/of brochure nog vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met Oogziekenhuis Zonnestraal. Wij informeren u graag.