Tranende ogen

Wat zijn tranende ogen?

Tranen ontstaan door de grote traanklier en kleine klieren van het slijmvlies. Klieren van het ooglidranden produceren vetachtig substantie, die zorgt dat het oog steeds gesmeerd is. De traanklier produceert meer traanvocht bij emoties en oogirritaties. De ene persoon traant veel makkelijker dan de andere. De oogleden pompen de tranen naar de twee traanpunten, die de tranen afvoeren. Van de traanpunt gaan de tranen via een klein kanaaltje naar de traanzak en daarna via het neustraankanaal naar de neus. Daarom moet u snuiten na huilen.

Naast het smeren hebben de tranen een afweerfunctie en voeren ze vuil af. Bij een verstopt traansysteem gaat dit niet en kunnen ziektekiemen een ontsteking veroorzaken.

Oorzaken

Tranende ogen kennen meerdere oorzaken:

  • Er is een bron van irritatie, bijvoorbeeld een vuiltje, een haartje tegen het oog.
  • De traanpunten zitten niet op de plaats of zijn verstopt.
  • Ouder worden of aangezichtsverlamming veroorzaakt een slap ooglid, dat gaat afstaan. De traanpunt en de ooglidrand liggen dan niet goed tegen het oog en de tranen kunnen niet goed de traanpunten binnen gaan.
  • Traankanaal, traanzak of traanneuskanaal kan verstopt zijn door een ontsteking, ongeval of onduidelijke oorzaak.
  • Een verstopping door een probleem in de neus waar het traanneuskanaal op uitkomt.
  • Droge ogen kunnen tranen oproepen, het oog is dan niet lekker gesmeerd. Dit leidt tot irritatie en de traanklier gaat meer tranen maken. Deze tranen dragen niet bij aan het smeren en de irritatie blijft dus.  

Tranende ogen bij kinderen

Bij kinderen in het eerste levensjaar komen tranende ogen vrij vaak voor. Het traanneuskanaal naar de neus is nog niet geopend. Het oog traant en is ook vaak vies.

Diagnose

Bij het onderzoek naar tranende ogen kijkt de optometrist of oogarts van Oogziekenhuis Zonnestraal na of er een bron van irritatie is. De traanpunten worden gecontroleerd. Deze moeten open zijn en goed op de plaats liggen. 

De doorgankelijkheid van de traanweg kan getest worden door met een stomp naaldje fysiologisch zout in te spuiten. Als dit in de neus komt dan is de traanweg doorgankelijk. Dit onderzoek kan in bepaalde gevallen met contrastmiddel worden gedaan. Wanneer er gedacht wordt aan een probleem in de neus, kan er een KNO-arts worden geraadpleegd.

naar boven