Suikerziekte (diabetische retinopathie)

Wat is diabetische retinopathie?

Eén van de meest voorkomende complicaties bij suikerziekte is beschadiging van het netvlies (retina). Dit heet diabetische retinopathie. Het netvlies ligt achterin het oog aan de binnenzijde. De retina bevat miljoenen lichtgevoelige cellen (kegeltjes en staafjes). De staafjes en de kegeltjes vangen het binnenvallende licht op en zetten het om in elektrische signalen die naar onze hersenen gaan. 

Het netvlies wordt door middel van bloedvaatjes van voedingsstoffen en zuurstof voorzien. Door diabetes veranderen echter de bloedvaten in het hele lichaam, waaronder ook de kleine bloedvaatjes in het netvlies. Hierdoor kan een beschadiging van het netvlies optreden en het zicht kan hierdoor verminderd worden. Deze veranderingen kunnen zich voordoen in twee vormen:

  1. De wanden van de kleine bloedvaten in het netvlies veranderen waardoor lekkage van vocht en bloed kan optreden. Dit heet diabetische maculopathie.
  2. Het netvlies wordt minder goed voorzien van zuurstof waardoor het door toename van groeifactoren gestimuleerd wordt om nieuwe bloedvaatjes aan te maken. Deze nieuwe vaatjes zijn echter van slechte kwaliteit en kunnen gemakkelijk bloedingen in het netvlies en glasvocht veroorzaken. 

Symptomen

  • Minder scherp zien
  • Dubbelzien

Oogziekte simulator Oogfonds
Wilt u ervaren hoe het is om diabetische retinopathie te hebben? Dat kan door middel van de oogziekte simulator van het Oogfonds. U kunt deze pagina bekijken door de ogen van iemand met diabetische retinopathie. 

Diagnose

Bij suikerziekte is regelmatige controle door de oogarts belangrijk. Diabetische retinopathie ontstaat meestal in beide ogen, maar niet altijd tegelijk en geeft in het begin vaak helemaal geen klachten. Het is dan ook verstandig om bij suikerziekte regelmatig (elk jaar of eenmaal per twee jaar) de ogen te laten controleren door de oogarts. Hoe eerder oogproblemen worden geconstateerd, hoe groter de kans dat blijvende slechtziendheid of zelfs blindheid kan worden voorkomen. 

Behandeling

Het is niet altijd nodig een behandeling te ondergaan. Diabetische retinopathie komt namelijk in meerdere vormen voor. De meest voorkomende vorm is vrij onschuldg, waarbij het zicht niet ernstig is aangetast. Meestal is het alleen nodig regelmatig terug te komen voor controles. 

Wanneer de diabetische retinopathie progressief is of wanneer het zicht berdreigd raakt zijn er de volgende behandelmogelijkheden: 

  • Laserbehandeling
  • Intra-oculaire injecties
  • Glasvochtoperatie (vitrectomie)

Aanvullende informatie

Voor meer informatie over suikerziekte (Diabetische Retinopathie) kunt u onze brochure downloaden. 

Heeft u nog vragen? Oogziekenhuis Zonnestraal informeert u graag
Diabetische retinopathie is een oogaandoening waar de oogartsen van Oogziekenhuis Zonnestraal veel ervaring mee hebben. Indien u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met Oogziekenhuis Zonnestraal. Wij infomeren u graag. 

naar boven