Oogmelanoom

Wat is een oogmelanoom?

Een oogmelanoom ook wel uveamelanoom genoemd is een tumor in het oog. Per jaar zijn er ongeveer 6 á 7 nieuwe patiënten per miljoen inwoners. Dit komt neer op ongeveer 150 nieuwe patiënten met oogmelanoom per jaar in Nederland.

Het melanoom wordt soms ontdekt doordat de patiënt vermindering van het zien krijgt door bijvoorbeeld lichtflitsen of vervorming van het beeld. Het kan ook voorkomen dat het melanoom per toeval wordt ontdekt bij een routinecontrole.

Oorzaken

Een oogmelanoom kan ontstaan uit de pigmentcellen van de uvea, die ligt tussen het netvlies en de harde oogrok. Deze bestaat uit het regenboogvlies, het ciliair lichaam of het vaatvlies. Op dit moment zijn er geen oorzaken bekend van het ontstaan van een oogmelanoom.

Bij de diagnosestelling van oogmelanoom wordt gebruik gemaakt van diverse onderzoeken:

  • Fundusscopie (met lens in oog kijken)
  • Echografie
  • Contrastfoto (FAG)
  • Fundusfoto

Risico’s behandeling oogmelanoom

Indien het oog is bestraald dan wordt het netvlies dat over de tumor ligt vanzelfsprekend mee bestraald. In hoeverre het gezonde netvlies rondom de tumor aangetast wordt is moeilijk voorspelbaar.

Het verliezen van gezichtsvermogen zal voornamelijk afhangen van de plek waar de tumor in het oog zit. Indien het oog is verwijderd is het gehele zicht van dat oog verdwenen. Indien u echter goed zicht hebt in uw andere oog dan zult u de meeste handelingen weer kunnen uitvoeren. Indien uw oog is verwijderd wordt geadviseerd gedurende 3 maanden niet auto te rijden.

Uitzaaiingen

Vanaf het moment dat het oogmelanoom is bestraald of het oog is verwijderd kunnen er geen nieuwe uitzaaiingen ontstaan. Wel is het mogelijk dat er al zogenaamde micrometastasen in het lichaam aanwezig zijn voordat de behandeling plaatsvond. Deze kunnen op termijn gaan groeien en leiden tot nieuwe tumoren.

De kans op uitzaaiingen bij oogmelanoom is van vele factoren afhankelijk onder andere van de plaats en grootte van het melanoom. Indien u hierover nadere informatie wenst kunt u hiernaar vragen bij uw oogarts. 

Contact / Maak een afspraak

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via 088 877 77 77. Maak via onderstaande button direct een afspraak bij Oogziekenhuis Zonnestraal.

naar boven