Ontsteking van het vaatvlies (uveïtis)

Wat is ontsteking van het vaatvlies (uveïtis)?

Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies in het oog. Uveïtis wordt gebruikt als een verzamelnaam voor inwendige oogontstekingen. De uitleg van een ontsteking van het vaatvlies is algemeen gehouden, omdat de variatie hierin groot is. Dit betekent dat niet alle opmerkingen voor alle uveïtis-patiënten gelden.

Het kan in één oog voorkomen of afwisselend in één van beide ogen, of in beide ogen tegelijkertijd. Uveïtis wordt ingedeeld in drie vormen, afhankelijk van de plaats in het oog waar de ontsteking het hevigst is.

  • Ontsteking aan de voorkant (uveïtis anterior)
  • Ontsteking middenin (uveïtis intermedia)
  • Ontsteking aan de achterkant (uveïtis posterior)

Deze indeling is van belang, omdat de verschillende vormen van uveïtis een verschillend beloop hebben. Het verloop bepaalt onder andere de keuze van de behandeling. Bij een ontsteking van het vaatvlieszijn de aangrenzende lagen, zoals netvlies en harde oogrok, meestal ook betrokken bij de ontsteking.

Soms is onderscheid moeilijk, zeker als de ontsteking in het hele oog voorkomt. Een ontsteking van het vaatvlieskan zeer wisselend verlopen. Het kan eenmalig optreden of langdurig aanwezig zijn met afwisselend perioden van rust of toename van het ontstekingsproces.

Gevolgen

De ontsteking kan verschillende delen van het oog beschadigen. Bekende problemen zijn:

  • Hoornvlies-afwijkingen
  • Staar
  • Verhoogde oogboldruk (glaucoom) 
  • Netvliesschade

Een ontsteking van het vaatvlies is vaak onderdeel van een algemeen ziekteproces. De oogontsteking is dan een onderdeel van de ontsteking in het lichaam. Daarom kan de oogarts u verwijzen naar een andere specialist voor verder onderzoek, bijvoorbeeld een internist of reumatoloog. Steeds vaker is de oorzaak van Uveïtis op te sporen.

Diagnose

Een oogarts van Oogziekenhuis Zonnestraal kan met een normaal oogheelkundig onderzoek vaststellen of er sprake is van een ontsteking van het vaatvlies. Hiervoor worden uw pupillen met oogdruppels verwijd. U ziet hierdoor tijdelijk wat waziger. Wij raden het dan ook af om zelf naar huis te rijden. 

Om de oorzaak vast te stellen is verder onderzoek nodig dat kan bestaan uit bloedonderzoek en röntgenfoto's. Soms wordt ook oogvocht onderzocht. Dit wordt onder plaatselijke verdoving met een kleine naald uit het oog gehaald. Na het onderzoek krijgt u tijdelijk een verband op uw oog.

Om, bij een langdurige ontsteking, complicaties tijdig op te sporen en te behandelen is regelmatige controle noodzakelijk. Tijdens deze controles is overleg tussen patiënt en oogarts over de behandeling van belang.

Waarschuwing: Stop niet met het gebruik van deze voorgeschreven geneesmiddelen in het geval van bijwerkingen. De ontsteking kan dan toenemen. Overleg altijd eerst met uw oogarts.

naar boven