Ontsteking aan het hoornvlies (herpes simplex)

Wat is ontsteking aan het hoornvlies (herpes simplex)?

Herpes Simplex is een virus dat infecties kan veroorzaken in de huid, slijmvliezen en zenuwen. Er zijn twee belangrijke soorten Herpes Simplex Virus (HSV).
· Type I is de meest voorkomende soort en is verantwoordelijk voor de Herpes Simplex oogontsteking en de bekende koortslip.
· Type II is seksueel overdraagbaar en veroorzaakt slechts zelden een ontsteking in het bovenlichaam.

De meest voorkomende Herpes Simplex oogontsteking, veroorzaakt door HSV type I, is een terugkerende ontsteking van het hoornvlies, het voorste heldere deel van het oog. Littekenvorming in het hoornvlies kan het gezichtsvermogen ernstig verminderen. Dit type virus kent een aantal subtypen. Hierdoor kunnen de duur en ernst van de ontsteking variëren. Ook de reactie op de behandeling kan verschillend zijn.

Symptomen

De ziekte begint meestal aan het oppervlak van het hoornvlies. Het oog wordt rood, is geïrriteerd en gevoelig voor licht.

Behandeling

De behandeling hangt af van de uitgebreidheid van de ontsteking.

• Vaak wordt antivirale oogmedicatie gebruikt in de vorm van oogdruppels of oogzalf.
  • Soms is het nodig om het oppervlak van het hoornvlies af te schrapen om de hoeveelheid virusdeeltjes te verminderen.
  • Corticosteroïde-drupppels (ontstekingsremmers)
  • Bij ernstige littekenvorming en aantasting van het gezichtsvermogen kan een hoornvliestransplantatie overwogen worden.

Voor meer informatie over Herpes Simplex kunt u onze brochure downloaden.

Heeft u nog vragen? Oogziekenhuis Zonnestraal informeert u graag
Herpes Simplex is een veelvoorkomende oogaandoening waar de oogartsen van Oogziekenhuis Zonnestraal veel ervaring mee hebben. Indien u na het lezen van onze website en/of brochure nog vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met Oogziekenhuis Zonnestraal via 088 877 77 77 of via ons afspraakformulier. Wij informeren u graag.