Maculadegeneratie

Wat is maculadegeneratie?

De macula
Via de pupil komen beelden van buitenaf op ons netvlies terecht. De macula, ook wel ‘gele vlek’ genoemd, is het centrale deel van het netvlies waarmee we scherp zien en details kunnen waarnemen. Met het overige deel van het netvlies zien we beelden van opzij, boven en onder. Dit wordt het ‘perifere’ blikveld genoemd (perifeer = aan de buitenzijde). 

Maculadegeneratie
Maculadegeneratie (afgekort: MD) betekent dat de kwaliteit van de macula afneemt, wat leidt tot het minder scherp zien van details. In het midden van het beeld ontstaat een wazige vlek waardoor het bijvoorbeeld moeilijk wordt iemands gezicht te herkennen, een krant of boek te lezen of tv te kijken. Maculadegeneratie maakt niet blind, het perifere blikveld blijft meestal goed.

Typen maculadegeneratie
Maculadegeneratie is onder te verdelen in twee typen:

 1. Juveniele maculadegeneratie
  Dit type MD dient zich op jonge leeftijd aan, is erfelijk en openbaart zich in verschillende vormen, waarvan de ziekte van Stargadt de meest bekende is. Juveniele MD komt betrekkelijk weinig voor.
 2. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (afgekort: LMD)
  Leeftijdsgebonden maculadegeneratie komt vooral voor bij mensen boven de 55 jaar. Erfelijkheid speelt bij dit type een kleine rol.
  Er zijn twee soorten leeftijdsgebonden maculadegeneratie:
  a. Droge LMD
  Bij droge LMD gaat de structuur van de macula verloren: het aantal cellen waarmee we details en kleur zien neemt af waardoor het gezichtsvermogen achteruit gaat. Dit proces verloopt langzaam en voltrekt zich gewoonlijk in beide ogen.
  b. Natte LMD (ook wel Junius-Kuhnt of de schijfvormige LMD genoemd)
  Bij natte LMD komt er vocht in of onder het netvlies door lekkage uit bloedvaatjes, bloedingen in het netvlies en/of de groei van nieuwe bloedvaatjes. Dit vocht veroorzaakt een litteken in de macula waardoor het niet meer mogelijk is om details scherp te zien. Dit proces kan snel verlopen en begint vaak met één van de ogen.

Symptomen

 • Wazige vlek in het midden van het blikveld
 • Niet scherp kunnen zien
 • Vervormd zien

Oogziekte simulator Oogfonds
Wilt u ervaren hoe het is om maculadegeneratie te hebben? Dat kan door middel van de oogziekte simulator van het Oogfonds. U kunt deze pagina bekijken door de ogen van iemand met maculadegeneratie. 

Diagnose

Diagnose door de oogarts
Wanneer zich veranderingen in het gezichtsvermogen voordoen kan de oogarts onderzoeken of er sprake is van maculadegeneratie.  De diagnose kan worden gesteld op grond van:

 • Oogspiegelonderzoek
 • Foto’s (ook wel: fluoresceïne angiografie of FAG)
 • OCT-scan  (OCT staat voor: Optical Coherence Tomography)

Test zelf uw ogen  
Het vroegtijdig opsporen van natte LMD is belangrijk en kan veel verschil maken: hoe eerder een behandeling wordt ingezet, hoe groter de kans dat de schade kan worden beperkt. Een symptoom van natte LMD is het ontstaan van beeldvervorming. Met behulp van de AMSLER-test kan worden achterhaald of dit het geval is.

AMSLER-test

 • Als u gewoonlijk een leesbril draagt, houdt u deze dan tijdens de test op.
 • Houd het (formulier met) ruitjespatroon op leesafstand. 
 • Dek met uw hand één oog af.
 • Staar met uw andere oog naar de punt in het midden.
 • Lopen de lijnen eromheen recht of zijn zij krom of golvend? Verschijnen er vlekken in het midden van uw beeld?
 • Herhaal de test met uw andere oog.
 • Wanneer u golvende lijnen en/of vlekken ziet, neemt u dan contact op met Oogziekenhuis Zonnestraal.
Amsler test oz web

Behandeling

De meest voorkomende vorm, droge LMD, kan helaas niet worden behandeld. Behandeling van LMD is wel mogelijk in een vroeg stadium van de natte vorm.  Hiervoor zijn er de volgende behandelingsopties:

 • VEGF-remmers 
 • Photodynamische therapie (PDT) 
 • Operatieve behandeling 

Aanvullende informatie

Voor meer informatie over maculadegeneratie kunt u onze brochure downloaden.

Heeft u nog vragen? Oogziekenhuis Zonnestraal informeert u graag
Maculadegeneratie is een veelvoorkomende oogaandoening waar de oogartsen van Oogziekenhuis Zonnestraal veel ervaring mee hebben. Indien u na het lezen van onze website en/of brochure nog vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met Oogziekenhuis Zonnestraal via 088 877 77 77 of maak een afspraak via onderstaande button. Wij informeren u graag. 

naar boven