Lui oog (amblyopie)

Wat is een lui oog (amblyopie)?

Een lui oog is een slecht gezichtsvermogen in een oog. Een lui oog ontstaat doordat dit oog zich in de vroege kinderjaren niet normaal heeft ontwikkeld. Wanneer één oog een goed gezichtsvermogen ontwikkelt, terwijl het andere oog dat niet doet, wordt het oog met de slechtere gezichtsscherpte het luie genoemd. De afwijking komt vrij vaak voor: bij vier op de honderd volwassenen. Meestal is slechts één van de twee ogen lui, maar een lui oog kan in zeldzame gevallen ook dubbelzijdig voorkomen. 

Diagnose

De diagnose lui oog wordt gesteld door een duidelijk verschil aan te tonen in gezichtsscherpte tussen de twee ogen. De oogarts of orthoptist schat de scherpte door het beoordelen van de volgbewegingen. Er wordt dan gekeken hoe goed een kind een lichtje of een voorwerp volt met één oog, terwijl het andere oog wordt afgedekt. Als één oog duidelijk minder ziet dan het andere oog, dan is dit bij het onderzoek vaak snel duidelijk. De baby volgt het lampje slecht, gaat protesteren of huilen. In dit geval is een vervolgonderzoek nodig.

Behandeling

  • Afplakken met een pleister
  • Het aanmeten van een bril om de sterkte afwijking te corrigeren
  • Verwijderen van staar
  • Pupilverwijdende oogdruppels in het goede oog

Aanvullende informatie

Voor meer informatie over een lui oog kunt u onze brochure downloaden. 

Download de brochure

Heeft u nog vragen? Oogziekenhuis Zonnestraal informeert u graag
Een lui oog is een veelvoorkomende oogaandoening waar de oogartsen van Oogziekenhuis Zonnestraal veel ervaring mee hebben. Indien u na het lezen van onze website en/of brochure nog vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met Oogziekenhuis Zonnestraal. Wij informeren u graag. 

naar boven