Kegelvormig hoornvlies (keratoconus)

Wat is een kegelvormig hoornvlies (keratoconus)?

De naam keratoconus komt van het Griekse woord voor hoornvlies (keratos) en de Latijnse benaming voor kegel (conus). Keratoconus is een oogaandoening waarbij het hoornvlies langzaam dunner wordt en er een kegelvormige vervorming ontstaat. Dit is het gevolg van veranderingen in de structuur van het hoornvliesweefsel die tot een verzwakking leiden. Dit proces gaat vaak samen met verminderde gezichtsscherpte die meestal pas rondom de puberteit tot uiting komt. Keratoconus komt vaak aan beide ogen voor, maar de ernst ervan kan rechts en links verschillen. Keratoconus is een oogaandoening die (nog) niet te genezen is. Wanneer de diagnose is gesteld, zal deze oogaandoening de rest van uw leven bij u horen.

Keratoconus %28aandoening%29

Ervaringsverhaal Nick (14 jaar)

"Bijna een jaar geleden kreeg ik oogklachten. De eerste keer dat ik echt wat merkte aan mijn zicht was in de kerstvakantie. Ik was een voetbalwedstrijd aan het kijken op tv en het viel me ineens op dat ik niet meer kon lezen hoeveelste minuut het was en dat ik moeite had met het herkennen van spelers. Hierna merkte ik ook al snel dat ik op school last kreeg van wazig zicht. Als ik achterin de klas zat kon ik het allemaal niet meer goed lezen. Mijn zicht werd steeds waziger." Lees hieronder het volledige verhaal.
Foto nick klein
Ervaringsverhaal Nick (14 jaar)

Oorzaken van keratoconus

Erfelijke factoren
Keratoconus is bij ongeveer 10% van de patiënten erfelijk en kan bij meerdere personen in een familie voorkomen. De wijze van overerving is echter (nog) niet duidelijk.

Allergieën en systeemziekten
Keratoconus komt vaker voor bij mensen met astma, allergieën en/ of eczeem. Bij bepaalde ziektes, zoals syndroom van Down, Turner, Marfan en Ehlers/Danlos, is er een afwijking van het steunweefsel in het lichaam, zo ook in het hoornvlies. Hierdoor ontstaat er een verhoogde kans op keratoconus.

Wrijven
Mensen die extreem veel en hard in hun ogen wrijven, kunnen keratoconus ontwikkelen.

Progressieve keratoconus

Een keratoconus kan verergeren (progressief zijn) en op jonge leeftijd is deze kans groter. Bij verergering neemt de vervorming van het hoornvlies steeds verder toe, waardoor het hoornvlies dunner en zwakker wordt. Progressie kan worden vastgesteld door middel van ten minste twee opeenvolgende metingen van onder andere de sterkte van het oog en de vorm en dikte van het hoornvlies. Bij verdenking van snelle progressie bij kinderen en jongeren tot 18 jaar wordt in sommige gevallen volstaan met één meting. Verandering in de pasvorm van contactlenzen of in de brilsterkte kan ook een aanwijzing zijn dat de keratoconus toeneemt. Bij dergelijke veranderingen is het raadzaam om eerder een controle afspraak bij de oogarts te maken.

Corneal crosslinking
Wanneer er sprake is van een progressieve keratoconus kan een corneal crosslinking behandeling nodig zijn. Het doel van corneal crosslinking is het afremmen van verdere verzwakking en vervorming van het hoornvlies. De behandeling wordt met name toegepast bij jonge patiënten (tot circa het 35e levensjaar), in deze levensfase is de kans op progressie namelijk het grootst. Na een uitgebreid onderzoek bespreekt de oogarts of u in aanmerking komt voor deze behandeling. Corneal crosslinking vindt binnen Oogziekenhuis Zonnestraal plaats op onze locatie in Amersfoort, waar de benodigde expertise en apparatuur aanwezig zijn.

Hoornvliestransplantatie
Wanneer een hoornvlies te vervormd is dat u geen contactlenzen meer kunt dragen, zal uw oogarts eventueel een hoornvliestransplantatie voorstellen, dit om de kwaliteit van kijken te verbeteren.
Hierbij wordt uw eigen hoornvlies gedeeltelijk of geheel vervangen door het hoornvlies van een donor. Deze operatie wordt binnen Oogziekenhuis Zonnestraal uitgevoerd op onze locatie in Haarlem en kan tot op hoge leeftijd verricht worden. Ook heeft Oogziekenhuis Zonnestraal een nauw samenwerkingsverband met het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) op dit gebied.

Stabiele keratoconus

Een keratoconus kan op ieder moment progressief worden, maar ook stabiliseren. Daarom is het raadzaam, om na de diagnose, eventuele progressie goed in de gaten te houden. Wanneer keratoconus net ontdekt is, zal de oogarts een controlefrequentie met u afspreken. Bij stabiliteit van de keratoconus wordt deze frequentie minder. Tot het 35e levensjaar is regelmatige controle nodig om de keratoconus te monitoren. Hoe langer er sprake is van een stabiele keratoconus, hoe minder frequent de controles nodig zijn. Dit wordt samen met de oogarts afgestemd.

Oogarts De Koning-Tahzib over keratoconus

“Ik zie veel jonge mensen op mijn spreekuur, bij de eerste consulten vaak met hun ouders erbij. De klachten die gepaard gaan met keratoconus varieren, vaak is er sprake van wazig zien, dubbelzien en gevoeligheid voor licht. Het is belangrijk dat deze klachten altijd serieus genomen worden en er bij de opticien, zo mogelijk, een scan van het hoornvlies wordt gemaakt. Op die manier kan een persoon met een verdenking op keratoconus sneller worden doorverwezen naar een oogarts. Het is belangrijk om keratoconus vooral bij jonge mensen tijdig te herkennen en, zo nodig, te behandelen. Er is vandaag de dag gelukkig ook veel mogelijk om het zicht van een persoon met keratoconus te optimaliseren met een bril of medische contactlenzen.”

Koning tahzib

Kijkoplossingen bij keratoconus

Omdat keratoconus vervorming van het hoornvlies geeft, heeft dit ook verstrekkende gevolgen voor de kwaliteit van kijken. Hiervoor zijn verschillende opties mogelijk:

  • Bril
  • Contactlenzen
  • Implantlenzen
     

Belangrijk: 
Als u keratoconus heeft, is het erg belangrijk dat u uw ogen regelmatig laat controleren.

Bij de oogarts:

  • Om de progressie of stabilisatie van het hoornvlies vast te stellen is regelmatige controle noodzakelijk.
  • Bij veranderingen aan de ogen kan een extra controle nodig zijn.

Bij de opticien, optometrist of contactlensspecialist:

  • Voor de meest ideale kijkoplossing zijn zij de aangewezen personen om regelmatig uw ogen te controleren.

Het tijdig opsporen van progressie kan een behandeling tot een succes maken. 

Neem contact op / Maak een afspraak

Heeft u vragen over deze aandoening of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 877 77 77 of maak een afspraak via onderstaande button.

naar boven