Hordeolum & Chalazion

Wat is een Hordeolum/Chalazion?

Wat is een hordeolum?
Een hordeolum is een acute, meestal bacteriële, ontsteking van een zweet- of talgkliertje aan de binnen of buitenzijde van het ooglid. In de volksmond spreken wij van een ‘stiegje’ of ‘strontje’. Er is sprake van een rode, pijnlijke zwelling, soms met een puskopje.

Wat is een chalzion?
Een chalazion is een meer chronische, afgegrensde zwelling in het ooglid die uitgaat van een verstopte afvoergang van een talgkliertje van Meiboom, soms met secundaire ontsteking. Er is een nietpijnlijk knobbeltje te voelen in het ooglid.

Behandeling

Hordeolum
Een beginnend hordeolum kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg tweemaal daags gedurende 15 minuten een in warm water (zodat de ellebooghuid het kan verdragen) gedrenkte schone zakdoek of gaasje op het gezwollen ooglid. De gezwollen klier kan, zolang dat nog gaat, leeggedrukt worden. Meestal gaat de aandoening in een paar dagen vanzelf over. Soms worden er antibiotische druppels of oogzalven voorgeschreven.

Chalazion
Bij een chalazion moet er een sneetje in het ooglid worden gemaakt (na verdoving), zodat de opgehoopte ‘vuiligheid’ naar buiten kan komen. Daarna is het herstel meestal zeer voorspoedig. Sommige mensen hebben echter last van steeds terugkerende chalazia, die dan steeds op dezelfde manier moeten worden behandeld. Als alternatief kunnen prednison injecties worden aangewend.

Aanvullende informatie

Voor meer informatie over hordeolum en chalazion kunt u onze folder downloaden. 

Heeft u nog vragen? Oogziekenhuis Zonnestraal informeert u graag
Een hordeolum of chalazion is een oogaandoening waar de oogartsen van Oogziekenhuis Zonnestraal veel ervaring mee hebben. Indien u na het lezen van onze website en/of brochure nog vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met Oogziekenhuis Zonnestraal. Wij informeren u graag. 

naar boven