Glaucoom

Wat is glaucoom?

De oogzenuw
Aan de achterkant van het oog bevindt zich de oogzenuw. De oogzenuw is een verbinding tussen het oog en de hersenen en zorgt ervoor dat beelden die we op ons netvlies krijgen naar de hersenen worden geleid. De hersenen maken dat we ons bewust worden van de voorwerpen die we zien.

Glaucoom
Glaucoom is letsel aan de oogzenuw. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door een te hoge oogdruk die ontstaat wanneer het vocht binnenin het oog (dit wordt ‘kamerwater’ genoemd, niet te verwarren met traanvocht) niet goed kan worden afgevoerd. Hierdoor raakt de oogzenuw afgekneld en kan de verbinding tussen het oog en de hersenen worden beschadigd. Het gevolg hiervan is dat het gezichtsvermogen achteruit gaat en 'kokerzien' kan ontstaan: beelden van boven, beneden en opzij in ons blikveld worden steeds minder waargenomen. 

Soorten glaucoom

 1. Open kamerhoekglaucoom
  Dit is de meest voorkomende vorm van glaucoom. Het afvoersysteem van het oog is geblokkeerd waardoor inwendig oogvocht niet kan worden afgevoerd en de oogdruk toeneemt. Deze vorm treedt meestal op bij mensen boven de 40 jaar maar kan ook op jongere leeftijd ontstaan.
 2.  Afgesloten kamerhoekglaucoom: acuut en chronisch
  a. Acuut
  Hierbij is de bouw van het oog de reden dat de afvoer van oogvocht plotseling blokkeert. Er ontstaat een zeer hoge oogdruk die klachten als wazig zien, een rood oog, hoofdpijn, misselijkheid en/of braken veroorzaakt. Snelle behandeling is vereist. 
  b. Chronisch
  De bouw van het oog zorgt ervoor dat het vocht moeilijker wordt afgevoerd met als gevolg een hogere oogdruk. Deze chronische vorm komt vaker voor dan de acute en is in een vroeg stadium goed te behandelen. 
 3. Normale oogdrukglaucoom
  Dit is een bijzondere vorm van glaucoom, waarbij de oogzenuw beschadigd wordt zonder dat er sprake is van een verhoogde oogdruk. Vaak speelt hierbij een slechte bloedtoevoer naar de oogzenuw een rol. 
 4. Aangeboren glaucoom
  Deze vorm van glaucoom bij kinderen, die al vanaf de geboorte aanwezig is, is zeldzaam.

Symptomen van glaucoom

 • Minder goed zien
 • Wazig zien
 • Minder zicht

Oogziekte simulator Oogfonds
Wilt u ervaren hoe het is om glaucoom te hebben? Dat kan door middel van de oogziekte simulator van het Oogfonds. U kunt deze pagina bekijken door de ogen van iemand met glaucoom. 

Diagnose van glaucoom

De diagnose glaucoom kan worden gesteld door:

 • Oogdrukcontrole
 • Controle van de oogzenuw
 • Gezichtsveldonderzoek
 • Gonioscopie (hiermee wordt het type glaucoom bepaald)  

Behandeling van glaucoom

De behandeling van glaucoom is erop gericht de oogdruk blijvend te verlagen. Hiervoor zijn er de volgende opties: 

 • Oogdruppels
 • Laserbehandeling open kamerhoek glaucoom
 • Laserbehandeling afgesloten kamerhoek glaucoom
 • Operatie

Aanvullende informatie

Voor meer informatie over glaucoom kunt u onze folder downloaden. 

Download de brochure

Heeft u nog vragen? Oogziekenhuis Zonnestraal informeert u graag
Glaucoom is een veelvoorkomende oogaandoening waar de oogartsen van Oogziekenhuis Zonnestraal veel ervaring mee hebben. Indien u na het lezen van onze website en/of brochure nog vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met Oogziekenhuis Zonnestraal. Wij informeren u graag. 

naar boven