Glasvochttroebelingen

Glasvochttroebelingen worden ook wel mouches volantes of floaters genoemd. 

Troebelingen in het glasvocht en worden aangeduid als glasvochttroebelingen. Over het algemeen is een glasvochtvertroebeling een veel voorkomende aandoening die niet bedreigend is voor het gezichtsvermogen. Er bestaat een grote variatie in aantal, grootte en vorm van de floaters en binnen deze variatie kunnen mensen soms klachten ondervinden. De klachten kunnen zo storend zijn dat een operatie (Vitrectomie) overwogen kan worden om de glasvochttroebelingen te laten verwijderen.

Ontstaan
Midden in het oog tussen de lens en het netvlies bevindt zich het glasvocht. Dit bestaat voor 99% uit water en voor de rest voornamelijk uit eiwit. Dit eiwit kan strengetjes of klontjes vormen die het zicht kunnen belemmeren. Met veroudering ontstaan er veranderingen in het glasvocht waardoor het glasvocht krimpt en van het netvlies loskomt. Rond het 60ste levensjaar kunnen mensen last krijgen van deze aandoening.

Verschijnselen
Een glasvochtvertroebeling geeft vertroebeling van het scherpe zicht. Mensen ervaren het als bewegende wazige vlekken. Het kan hinderlijk zijn; bovendien worden ook de randen van het glasvocht zichtbaar waardoor er meer 'rommel' in het oog ronddrijft. Glasvochttroebelingen zijn meestal onschuldig. In zeldzame gevallen kunnen ze echter gerelateerd zijn aan een oogziekte. 

naar boven