Gedraaid ooglid (ectropion en entropion)

Belang van oogleden

Het goed functioneren van de ogen hangt mede af van de positie en functie van de oogleden. Bovendien hebben de oogleden grote invloed op het uiterlijk. Bij ooglidproblemen gaat het meestal om een verslapte huid van de boven- of onderoogleden (dermatochalasis). Soms is het bovenooglid te laag (ptosis) en moet de spier iets worden ingekort. Ook kan het zijn dat de onderoogleden - vooral op oudere leeftijd - naar binnen draaien (entropion) of naar buiten draaien (ectropion).

Wat is een naar buiten gedraaid ooglid (ectropion)?

In de loop der jaren verslapt het onderooglid in horizontale richting. Hierdoor kan het lager gaan hangen en naar buiten kantelen. Dit kan ook veroorzaakt worden door littekens of huidziekten. Een naar buiten gedraaid ooglid veroorzaakt irritatie van het oog, tranen, roodheid en gevoeligheid voor fel licht en wind. Over het algemeen kan een naar buiten gedraaid onderooglid met een operatie onder plaatselijke verdoving worden verholpen.

Wat is een naar binnen gedraaid ooglid (entropion)?

Deze afwijking is meestal het gevolg van veroudering. De oogharen en de huid van het ooglid wrijven hierdoor tegen het oog. Dit veroorzaakt een rood geïrriteerd oog, dat gevoelig is voor licht en wind. Wanneer het naar binnen gedraaid onderooglid niet wordt geopereerd, is er een risico dat het hoornvlies beschadigt door het schuren van de ooglidhaartjes. Meestal kan de afwijking onder plaatselijke verdoving worden hersteld. Een overcorrectie (het ooglid staat na de ingreep naar buiten) en recidieven (het entropion komt terug) komen als gevolg van deze operatie zelden voor.

naar boven