Droge ogen

Wat is droge ogen?

Droge ogen ontstaat bij mensen die niet genoeg traanvocht of traanvocht van slechte kwaliteit produceren. Het oog kan hierdoor niet goed vochtig gehouden worden. Door droge ogen kunnen de ogen gaan branden, steken of slijm gaan afscheiden. Dit kan tot een teveel aan traanvocht leiden. Het traanvocht is echter niet van goede samenstelling, zodat er geen goede laag tranen op het oog ontstaat. Hierdoor ontstaat droge ogen en wordt het oog kwetsbaar voor uitdroging.
 

Wat is een traanvocht?
Traanvocht heeft als belangrijkste functie het oog vochtig te houden. Iedere keer dat u met uw oog knippert, wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit dunne laagje noemt men de traanfilm. De traanfilm houdt het oog glad, beschermt het oog tegen de buitenlucht en voorkomt dat het oog uitdroogt. 

De traanfilm is samengesteld uit drie lagen:

 1. Olieachtige laag: Kleine kliertjes in de oogleden, de kliertjes van Meibom produceren de olieachtige, buitenste laag van de traanfilm. De functie is te voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt.  
 2. Waterige laag: De traanklier in de oogkas, boven de buitenste ooghoek, maakt de middelste laag aan. Deze waterige laag heeft tot taak het oog schoon te wassen van vuil en stof.  
 3. Slijmachtige laag:  De slijmachtige binnenste laag van de traanfilm komt uit kleine kliertjes in het bindvlies van het oog. Het zorgt ervoor dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en zich er goed aan vasthecht. 

Oorzaak

Droge ogen ontstaan als de hoeveelheid of samenstelling van het traanvocht niet voldoende is om het oog te beschermen. Droge ogen kunnen veel oorzaken hebben. Er is onderzoek door de oogarts nodig om vast te stellen wat de oorzaak is van droge ogen.

Sommige mensen slapen met hun ogen half open en het is van belang dit te melden aan de oogarts die u onderzoekt voor uw klacht.

Veelgestelde vragen

 1. Waardoor ontstaan droge ogen?
 • Bijwerking van geneesmiddelen
 • Oogziekten, zoals de ziekte van Sjögren
 • Het ontbreken van bepaalde lagen in de traanfilm
 • Te weinig of slechte knipperbewegingen 
 • Diagnose van droge ogen
   
 1. Hoe kan ik droge ogen voorkomen?

Met deze tips kunt u zelf droge ogen helpen zoveel mogelijk te voorkomen.

Tip 1
Merkt u dat u onder bepaalde omstandigheden méér klachten heeft van droge ogen, probeer dan deze omstandigheden te veranderen. U kunt voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt door de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Dit kunt u doen met behulp van waterbakken aan de verwarming of door de aanschaf van een luchtbevochtiger. 

Tip 2
Buiten kunt u een speciale (fiets)bril dragen die aan de zijkanten is afgesloten en ervoor zorgen dat de ogen door de wind niet te veel uitdrogen. 

Tip 3
Vermijd zaken die extra droogte of irritatie geven, zoals een haarföhn, een ventilator of rook.

Tip 4
Het dragen van contactlenzen kan bij droge ogen grote problemen geven. U kunt complicaties voorkomen door regelmatig oogdruppels te gebruiken volgens de aanwijzingen van de oogarts en de ogen laten controleren door de oogarts.

Heeft u nog vragen over de behandeling van droge ogen neem dan contact op met Oogziekenhuis Zonnestraal via het landelijke telefoonnummer 088 877 77 77.

naar boven