Fuchs' endotheel dystrofie (hoornvlies zwakte door veroudering)

Wat is Fuchs’ endotheel dystrofie?

Het hoornvlies (ook wel de cornea genoemd) is het voorste deel van het oog en is onder normale omstandigheden helder. Het bevindt zich voor de iris (het gekleurde gedeelte van het oog) en hierdoor komt het licht het oog binnen. Als het hoornvlies door beschadiging of ziekte troebel geworden is, belemmert dit de lichtinval. Hierdoor neemt het zicht af.

Het hoornvlies bestaat uit vijf lagen en is in totaal ongeveer een halve millimeter dun. De binnenste laag van het hoornvlies bestaat uit een enkele laag cellen en wordt ook wel het ‘endotheel’ genoemd. De endotheelcellen zorgen er normaliter voor dat het hoornvlies mooi helder blijft, zodat licht ongestoord het oog binnen kan komen. Dit doen endotheelcellen door middel van een soort pompmechanisme, waarmee ze vocht uit het hoornvlies kunnen pompen. Bij Fuchs’ endotheel dystrofie is de pompfunctie afwijkend door een verminderd aantal endotheelcellen. Hierdoor houdt het hoornvlies meer vocht vast dan gewoonlijk en wordt het hoornvlies dikker en troebel, met als gevolg een vermindering van de gezichtsscherpte.

Symptomen

  • Schitteringen rond lichtpunten
  • Verminderd zicht (vooral 's ochtends)
  • Wisselende gezichtsscherpte
  • Tranen
  • Een zanderig gevoel in de ogen

Behandeling

Met behulp van zoutdruppels en/of zoutzalf (natriumchloride 5%) kan worden geprobeerd de symptomen van Fuchs' endotheel dystrofie eventueel te verminderen. 

Wanneer het hoornvlies zo troebel is geworden dat de gezichtsscherpte sterk is gedaald, dan kan een hoornvliestransplantatie worden overwogen.

Aanvullende informatie

Voor meer informatie over Fuchs' endotheel dystrofie kunt u onze brochure downloaden. 

Heeft u nog vragen? Oogziekenhuis Zonnestraal informeert u graag
Fuchs' endotheel dystrofie is een oogaandoening waar de oogartsen van Oogziekenhuis Zonnestraal veel ervaring mee hebben. Indien u na het lezen van onze website en/of brochure nog vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met Oogziekenhuis Zonnestraal. Wij informeren u graag. 

naar boven